tisdag, december 08, 2009

Folk blir rikare!

Varje år kommer nyheten att "klyftorna ökar". Alltid med nyhetsvärderingen att detta är förfärligt och att alla självklart ansåg det önskvärt om alla hade och tjänade precis lika mycket. Frågan är varför?

Det första man måste fundera över är vad det är som gör att folk blir rikare. Hur fördelas egentligen resurserna? Är det universums härskare som varje år ger Sverige en skrälldus pengar, som sedan fördelas av universums härskares underhuggare (genom för närvarande adjungerade Fredrik Reinfeldt)?

Låter det rimligt?

Det är det naturligtvis inte. Människor tjänar pengar när de skapar värde. När man skapar mycket värde tjänar man mycket pengar. När man skapar lite tjänar man lite.

De pengar som LO och andra socialister anses fördelas "orättvist" har faktiskt tjänats av någon som har skapat motsvarande värde.

Att problematisera att en massa människor (trots begränsningar i form av progressiva skatter och annat) lyckas skapa värde och i och med det tjäna pengar är i min värld helt obegripligt!

Det vore en sak om man lyfte fram att folk hade blivit fattigare och utifrån ett sådant konstaterande ville debattera samhällets institutionella förutsättningar för människors möjligheter att använda sina färdigheter för att tjäna pengar. Men den vinkeln saknas helt och hållet.

Dessutom konstaterar ju LO's rapport att alla (inkl "de fattiga") faktiskt har lyckats få det bättre!

Det är ingen slump att någon som sliter hårt med att skaffa sig nödvändiga kunskaper, för att sedan använda dem i hårt och smart arbete, tjänar mer pengar än de som inte gör det. Det är varken konstigt eller problematiskt. Man önskar att fler gjorde det.

Det är ju dessutom så att det värde en person skapar sprids bland andra. Dels naturligtvis genom att den som skapat värde och därmed tjänat pengar konsumerar och investerar pengar som på så vis kommer andra till godo. Dels också naturligtvis i och med att värdeökningen beskattas och sålunda bidrar till att betala polisers, lärares och bibliotekariers löner. (Liksom till bidrag till dem som av olika skäl inte tjänar tillräckligt med pengar själva.)

Jag kan förstå att vissa kan tycka att stora löneskillnader är ett problem, men det är ett enormt mycket större problem om människor mot bakgrund av det hindras att tjäna pengar.

Läs även Johnny Munkhammar.

Update: Svenskans ledarsida skriver också om detta. Läs även $venssons inlägg i debatten.

Etiketter: ,

7 Comments:

Anonymous Tobster said...

På sjuttiotalet var det jämlikare löner, men de som hade lägst löneökningar hade hälften av samma grupp nu. Är de så lo vill ha det? Mindre till alla, inkl. De som tjänat minst?

6:36 em  
Blogger Unknown said...

Instämmer. Att det finns människor som ser relativ fattigdom som värre än absolut fattigdom är sjukt. Här är en till artikel på samma tema:
http://blog.mises.org/archives/011123.asp

7:20 em  
Anonymous Anonym said...

Ett svar på varför: människor i ett ojämlikt samhälle lever kortare, är otryggare/mer utsatta för brottslighet och har mindre chans till klassresor. Till exempel.
http://www.equalitytrust.org.uk/

8:27 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Ett samhälle behöver ju inte vara ojämlikt, bara för att människor tillåts tjäna pengar!

9:04 em  
Anonymous Tobster said...

@ Chris$

Lo blandar varje år ihop inkomst och rikedom vilket gör detta lite rörigt. Men att ett ojämlikt samhälle skulle göra det svårare att göra en klassresa håller jag inte med om.

I USA har 80% av de rikaste tjänat ihop sina pengar själv. I Sverige har 80% av de rikaste ärvt sin pengar. Vilket land är mest jämlikt Usa eller Sverige?

Jag tror att de flesta håller med om att USA är mindre jämlikt än Sverige, men antagligen är det just för att man "tillåter" folk att jobba sig rika som det sker klassresor. I Sverige sker färre klassresor för den som jobbar hårt och smart blir skattad så hårt att ganska få klarar att jobba sig rika. Större löneskillnader i Sverige skulle möjliggöra fler klassresor.

LO bygger sin teori på avundsjuka, men siffrorna i deras egen rapport tyder på att ALLA blir rikare nu (när det är mindre jämlikt) än förr då det var mer jämlikt.

9:05 em  
Anonymous Knapsu said...

Att man vill minska klyftorna betyder inte att man inte vill låta folk tjäna pengar!!

10:44 em  
Anonymous Anonym said...

Allt är så härligt svart och vitt. Socialism och fri marknad. Reglerat eller avreglerat. Statligt eller privat.

Det går ju inte att göra en bedömning från fall till fall?

Jag blir så otroligt trött på alla personer som fortfarande sitter i sin politiska bubbla från gymnasiet.

Folk slänger ur sig saker som "fri marknad" och "avreglering" till höger och vänster, trots att det är just regler för både individer, företag och marknad som gör att vi kan ha det så himla bra som vi har det.

//Per L

11:08 em  

Skicka en kommentar

<< Home