fredag, december 25, 2009

Folkpartiets förstoppning

Igår, på självaste julafton, går ett antal tunga folkpartister till angrepp mot utveckling och Centerpartiet. Det är förvisso lite smickrande att kunna sammankoppla de båda, men artikeln på SvD Brännpunkt är oroväckande.

Enligt artikelförfattarna är Stockholm färdigt. De som nu bor i innerstaden är de som rättmätigen ska bo där. Därför ska deras hyror vara lägre än vad marknaden ger. Inga nya störande byggnadsverk ska få uppföras, eftersom dessa fina människor som genom sin födslorätt bor på mariaberget inte ska få sin utsikt förstörd.

Stockholm är inget museum. Det är en stad där människor ska leva, arbeta och tillbringa sin fritid. Men det är inte nödvändigtvis samma människor som ska göra det sekel in och sekel ut.

En plats, en stad, ett land är ingenting förutom de människor som lever och verkar där. Staden är en mötesplats, en handelsplats och en smältdegel där nya och gamla kulturer och traditioner ska blandas för att skapa nytt.

Stockholm kan inte ha en politik som går ut på att konservera staden som den var när Gabriel Romanus var liten. Stockholm kan inte ha en politik som går ut på att skydda de nuvarnade innerstadsbornas privilegier. Men det verkar vara den politik som Folkpartiet i Stockholm driver.

---

Läs även Per Ankersjö, Stina Bengtsson, Helen Törnqvist och Johan Ingerö.

Etiketter: , ,