fredag, december 18, 2009

Julläsning: Klimatutmaningen av Magnus Andersson


Som jag tidigare nämnt så har jag ju haft förmånen att följa Magnus bokprojekt på nära håll redan från början, så möjligen är jag en smula jävig, men det är verkligen en fantastisk bok!

Magnus åker till olika delar av världen och träffar unga människor och diskuterar deras drömmar och vilka problem de måste lösa för att dessa drömmar ska kunna gå i uppfyllelse.

Det sätter klimatfrågorna i perspektiv. Det är på inget sätt så att klimatet är mindre viktigt i Tanzania, men när människor i ens omedelbara närhet riskerar att dö av malaria eller AIDS känns antagligen Köpenhamnsmötet väldigt perifert.

Magnus har förutom till Tanzania även rest till Bangladesh, Kina, Bosnien, Brasilien och USA. Det är dock Tanzania och fantastiska Abigail (bilden ovan) som har satt djupast avtryck hos mig. Den livsglädje, företagsamhet och moral som Abi och människorna i hennes närhet ger uttryck för är så oerhört imponerande och skapar hopp inför framtiden. För det blir bättre. Sakta och inte så väldigt säkert, men kraften finns där hos människorna och de institutionella problemen kan förhoppningsvis bli mindre och mindre. (T ex att EU bygger höga tullmurar mot Abigail och hennes släktingar och vänner.)

Boken är mycket läsvärd och finns att beställa på CUF's webbplats. (Även inom kort på Adlibris.)

Etiketter: ,