söndag, augusti 29, 2010

Vänsterns utrikespolitik = USA-hat?

I utfrågningen av Mona Sahlin häromkvällen blev det lite ...tja... dålig stämning kring de envisa frågorna om vänsterpartiernas gemensamma utrikespolitiska krav om att USA ska lämna alla sina utländska baser.

USA är alltså ett helt annat land än Sverige och som på inget sätt styrs från Sveriges Riksdag, känns märkligt nog befogat att påpeka, men detta tycks inte bekymra de rödgröna.

Hur detta krav ska sättas i verket är lyckligtvis höljt i dunkel. Tänker de hota med militärt våld måntro? Eller tror de att det räcker att skicka dit Bosse Ringholm som ledare för en förhandlingsdelegation? Med tanke på att Miljöpartiets idé om försvarets materielanskaffning huvudsakligen kretsar kring spetsiga grönsaker är nog det senare att hoppas på.

Detta kan man garva lite åt, men faktum är att det är ganska allvarligt. Den senaste tiden har det ju sett rätt så bra ut i opinionsutvecklingen, men inget är säkert. Ovanstående kan ju rent teoretiskt bli Sveriges utrikespolitik om en månad!

För den som vill förkovra sig ytterligare kring detta rekommenderas Fredrik Westerlund som penetrerar ämnet i senaste NEO i ett reportage som är lika delar skrämmande som komiskt och Albin Ring Broman reder ut begreppen om vad Mona Sahlin egentligen lämnar för besked om delar av utrikespolitiken.

Etiketter: ,