måndag, maj 09, 2011

Ofattbar dikeskörning av Sveriges Radio

Radion toppar på morgonen med att "klyftorna ökar", implicerar en kollektiv indignation över detta förmodat fruktansvärda faktum och låter folklivsforskare tänka fram att "de rika" söker sig till varandra och att de "inte vill se fattiga".

Har Sveriges Radio någonsin reflekterar över vad som avgör priset på t ex fastigheter?

Har Sveriges Radio någonsin reflekterat över hur värde skapas innan det kan fördelas?

Det är ekonomisk teori på den allra mest grundläggande nivå att priset styrs av utbud och efterfrågan. Anledningen till att det kostar mycket att köpa ett hus i Bromma är att det finns ett begränsat utbud av sådana och att väldigt många människor tycker att det verkar mysigt att bo där.

Hur anser då Sveriges Radio att de hus som finns i Bromma ska fördelas? Ska den som äger huset inte få sälja det till vem man vill? Ska den som är beredd att betala mest inte vara den som få köpa huset?

Professor Bo Malmberg spekulerar också i varför rika människor söker sig till Bromma och hittar förklaringsmodeller som att rika helst vill bo tillsammans med andra rika, att de helst inte vill se fattiga och att det blir viktigare att bo i fina områden nu när borgarna har monterat ner välfärden. Typ.

Alltså, jag har mycket svårt att se hur man kan missa det alldeles uppenbara faktum att det inte bara är "rika" som vill flytta till fina hus. Alla vill göra det! Men det är bara folk som har råd som kan det.

Alltså: Det är främst folk som har råd, som köper fina bostäder. Chocking news...

När man klargjort detta kan man fundera på vad det är som gjort att folk har råd att flytta till Bromma. Vad är det som gör att folk tjänar pengar? Människors inkomster motsvarar i en fri ekonomi det värde de skapar. Vissa skapar mer värde än andra, inte för att de skulle vara ädlare eller på annat sätt mer värda rikedom än andra, utan för att de är bra på vad de gör.

Rapportförfattaren, Bo Malmberg, som även kan tituleras vänsterdebattör, frambär liberaliseringar i ekonomin och globalisering som problemkällor, alltså reformer som öppnat möjligheter för folk att skapa rikedom. (Oemotsagd och med status som expertkommentator.)

På frågan om dessa "problem" är unika för vår tid svarar professorn att det även fanns mörka perioder på slutet av 1800-talet med liknande avregleringar och internationell handel i vilka människor lyckades skapa rikedom och berättar att det syns på Stockholms alla fina byggnader som byggdes i den tiden. Under den tiden skapades alltså rikedom som tog hundratusentals svenskar från en tillvaro av akut fattigdom och svält till möjlighet till försörjning och en hoppfull framtid för sig och sin familj.

Alla människor som producerar skapar värde. Värdets storlek avgörs av omvärldens samlade reella uppskattning. (Alltså, vad man är beredd att betala för det i ett skarpt läge.)

De som skapar mycket värde är samhällets viktigaste stöttepelare. De tar fram varor och tjänster som gör vår tillvaro lättare, bättre och roligare. De gör saker som inte andra kan, fattar viktiga beslut och bär ansvaret för dem. De gör ett hästjobb. Inte för att vara bussiga, men för att de tycker att det är stimulerande och för att de tjänar bra med pengar på det.

För de pengar de tjänar när de gör detta för oss, köper de i sin tur andra varor och tjänster som andra producerar och därmed kan tjäna pengar på. De investerar överbliven rikedom så att fler kan förverkliga sina idéer om hur man kan producera gamla och nya tjänster till en lägre kostnad och med högre kvalitet.

De betalar skatt, djävligt mycket skatt, för att alla ska kunna få samma chanser till utbildning, vård och välfärd, men också för en hel del massa annat. Ju mer folk tjänar, desto mer pengar kommer in för att användas till utbildning, vård och välfärd. Jätteproblematiskt, SR?

De betalar också tv-licens, så att public servicemedia har resurser att håna, baktala och problematisera dem och deras gärning.

---
Även DN verkar tycka att det är en nyhet att det främst är folk som har råd som flyttar till dyra bostäder. Den tidningen kan man ju åtminstone välja att inte betala för...

Etiketter: , , , , ,

16 Comments:

Blogger Unknown said...

Det har sagts förut och det tål att upprepas.
Problemet med klyftor är inte att de rika blir rikare utan att fattiga blir fattigare.
Du pekar på flera viktiga saker i ditt inlägg. Bla är det tack vare dessa hemska rika människor i Bromma som mycket välfärd skapas för andra.
Det känns lite trettiotal att hävda att alla rika skor sig på oss andra fattiga satar och framlever sin tid frossandes på gåslever och champagne.

10:44 fm  
Blogger Christopher said...

Jag förstår inte riktigt varför dikeskörningen skulle vara "ofattbar"? Det är väl par för banan när det gäller (S)R/(S)(V)T?

Det beklämmande är snarare att de påstår sig vara objektiva när vänstervinklingen är så vanlig och utbredd att det krävs något extraordinärt tydligt för att man skall reagera på det.

11:39 fm  
Anonymous ecke said...

Hej micke_larss
De fattiga blir inte fattigare. Kolla upp siffrorna. De fattigare blir färre och deras disponibla inkomst ökar. Inte alls lika mycket som de rikare men ändå. Det som stämmer däremot är att de allra rikaste ökar sin disponibla inkomst fortare och mer. Så visst, klyftorna ökar, men inte på de fattigas bekostnad.

11:45 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Jag tycker faktiskt att analysen är över måttan ohederlig denna gång. Man går uppenbart över en hel massgrav av intellektuella lik i ett specifikt politiskt syfte.

11:45 fm  
Blogger Magnus Persson said...

Micke: Fast nu ökar ju inte fattigdomen. Till och med Sveriges Radio rapporterar att den minskar. De fattiga blir alltså rikare, men de rika blir rikare snabbare än de fattiga, och det ser SR uppenbarligen som ett problem.

Johan: om du verkligen vill få din kritik läst på SR, föreslår jag en anmälan. Opartiskhet? Pyttsan!

11:50 fm  
Anonymous Joakim said...

Bortsett från själva kvaliteten på reportaget, jag tycker det är intressant att man är beredd att lägga så olika mycket pengar på likvärdigt hus beroende på område. Jag bor inte i Stockholm och har ingen uppfattning, men är verkligen Bromma så väldigt mycket bättre än andra områden? Är det det relativt centrala läget, är det grannarna, eller är det att man är beredd att betala för att slippa behöva bo någon annanstans "sämre"?

12:19 em  
Anonymous Peter Wagenius said...

Fri television !


Annars.Skulle kunna lägga upp lite extra för att bo nära Solvalla

12:27 em  
Anonymous Anonym said...

Är inte problemet att alla tagit till sig av... hmm... typ FN:s normer där fattigdom är halva medianinkomsten?

Så det är inte särskilt farligt om hela befolkningen lever på en halv dollar om dagen och svälter, men gud nåde det land typ Sverige där en massa personer tjänar mer än välfärdssystemen ger.

Samma problem uppstår väl i diskussionen om barnfattigdom? Där den största grupp "fattiga" barn är barn till relativt nyanlända invandrare och där den enda lösning är att ge folk barnbidrag på 15k per månad, om man skall använda samma barnfattigdomsmått?

12:55 em  
Anonymous Anonym said...

Ja dumma, dumma Public Service som har fräckheten att rapportera om verkligheten!

ecke: "klyftorna ökar, men inte på de fattigas bekostnad"

Nähä! På vems bekostnad då?

2:27 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Anonym 2:27, på ingens "bekostnad". Har du hört talas om "tillväxt"?

2:34 em  
Blogger Mikael Jonsson said...

Och det är pinsamt att en kulturgeograf dessutom bortser från grundläggande lokaliseringsteori i sina resonemang. http://politiskvardag.blogspot.com/2011/05/varfor-samlas-sveriges-alla-fattiga-pa.html

4:36 em  
Blogger Visionären said...

Kulturgeografen är dessutom vänsterdebattör och make till Lena Sommestad. Framkom detta av reportaget?

V

10:34 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Nope. Det framgick inte av reportaget. Dock genom en snabb googling.

11:12 em  
Blogger Blogo said...

Jag blir så trött på dessa vänstermänniskor. Malmberg och hans hustru bor i ett väldigt fint villaområde i Uppsala. Hur har dom via eget val av boende minskat segregationen? Och hur minskar segregationen genom att medarbetarna på SR (och SVT) skapar ett slags media-ghetto på Södermalm och Vasastan.

Fy fan vad jag hatar detta hyckleri..... Den dag dom här människorna flyttar till något socialt utsatt område ska jag ta dom på allvar. Innan dess är deras ord bara luft, illaluktande luft.

10:16 fm  
Anonymous Varg i Veum said...

Om man nu tycker att segregationen är ett problem på allvar, dvs att det bara bor invandrare i förorterna. Varför inte börja med positiv särbehandling som ju är så populärt i mångfaldens Sverige. Om "vita" människor flyttar till utsatta områden så behöver de bara betala, låt oss säga en 1/3 av hyran?

Då försvinner lite av trycket mot de dyrare områdena där de flesta PK-människorna bor och även de kan njuta av multikulturen när även fattiga invandrare har råd att flytta dit.

11:22 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är väll så att vi fattiga på landsbygden blir lite chockade, när de rikas mäklare i "fjollträsk" på en fråga om vad man får för 9 miljoner: En LITEN SUGA på 140 - 150 kvadrat på värsta nydemokrati - Ian dialekt. Där är mammon gud.

1:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home