torsdag, juni 16, 2011

Alkofobi grumlar siffersinnet

Politik driven av någon slags metafysisk övertygelse blir ärligt talat sällan särskilt bra. Man tvingas använda de politiska koderna för att förvanska fakta.

Ett vanligt exempel är invandringsmotståndet. När fakta inte stöder den egna övertygelsen om invandrares medfödda uselhet, tvingas man tillgripa andra medel.

Konsensus och mittfåran är en tacksam position, eftersom folk som inte läser på så mycket tenderar att lägga sig någonstans i mitten. Om det inte går att få hunden att vifta på svansen, så får man helt enkelt vifta på hunden. Om man målar upp en arena där invandring är den ena storheten och stängda gränser är den andra kommer de allra flesta tycka att det senare är ganska konstigt. Kan man istället få konflikten att handla om "massinvandring" blir den egna hållningen relativt sett lättare att fördra.

Dessa retoriska konstruktioner är inte helt lätta att granska, eftersom ingen direkt kan säga i siffror vad som skiljer "massinvandring" från helt vanlig invandring. En språklig sanningsförskjutning och kanske inte 100% intellektuellt hederligt, men det är väl lite så det funkar.

Siffror som däremot går att värdera är de som gårdsförsäljningsmotståndarna använder i sina försök att få gårdsförsäljning att framstå som helvetets förgård. I går skrev tre borgerliga riksdagsledamöter på SvD Brännpunkt om detta. En av den är tyvärr en Centerpartist, Per Lodenius, vars blogginlägg om just gårdsförsäljning jag kommenterade häromdagen.

Brännpunktsartikeln är ett tragikomiskt lustmord på vett, sans och sanning. Genom sin alltigenom vetenskapliga analys har de tre nykterhetsivrarna kommit fram till möjligheterna att köpa med sig produkterna från tillverkningsstället kommer att leda till 2,3 miljoner sjukdagar och 4400 fler fall av misshandelsbrott.

Hur man kan vara säker på att precis 27273 liter mer öl kommer att säljas genom gårdsförsäljningen framgår väl inte exakt, men om vi utgår från att det stämmer innebär det alltså en ökning med 0,5 cl per vuxen svensk. ( => 2,3 miljoner sjukdagar... joråsatt)

Och man räknar om det till Euro blir det 400 000 000 000 nya våldsbrott.

---
Läs även Den Hälsosamme Ekonomisten som också ställer sig tveksam till förhållandet 5000 sjukdagar per liter alkohol.

Etiketter: , , , , ,

3 Comments:

Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Nu är det väl så att förslaget i sig inte bara handlar om att "handla produkterna från tillverkningsstället", utan det ska gå att köpa ganska mycket vad som helst, och ett sådant förslag kan jag nog också vända mig emot.

Men istället kan man ju då skriva om förslaget till att bara gälla just "sälja produkterna från tillverkningsstället", men det vorke kanske en för enkel lösning?

2:42 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Alltså, det är den europarättsliga implikationen, men det är klart att det går att lösa på något sätt om viljan finns.

Men i brist på annat tycker jag att vi hellre ska fria än fälla och låta gårdarna sälja...

3:02 em  
Blogger Lisen Amalia said...

Bra skrivet!

8:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home