söndag, juni 19, 2011

Valberedningens blickar bör riktas mot Solna

För ett par månader sedan skrev IT- och regionminister Anna-Karin Hatt en artikel på DN Debatt. Själv var jag inte helt entusiastisk över den artikeln och orsakerna var två: Hatt exkluderar en stor mängd (framförallt nya) centerpartister, och därmed mig, genom att ta avstånd från sådan liberalism som orienterar sig kring företrädesvis negativa rättigheter.

Artikeln var i mitt tycke dessutom övermåttan tom på ställningstaganden. Det känns som att Hatt, som i grunden är en skarpare och långt mer engagerad idépolitiker än vad artikeln ger uttryck för, medvetet hållit tillbaka spetsiga formuleringar (mot andra än sådana som tycker som jag) för att inte stöta sig med den medlemskår som man behöver ha med sig för att ta plats i partistyrelsen och uppdrag däröver.

Skillnaden mot Magnus Anderssons debattartikel idag på samma sida är stor. Med grund i Centerpartiets idéhistoria tar Magnus oss med på en resa som ger en indikation på vart vårt parti bör vara på väg. De viktiga citaten är för många för att listas här - läs hela!

Världen är stadd i ständig förändring och den som inte går framåt går bakåt. Inte bara partiledaren, utan större delar av partiets ledning, måste vilja, våga och kunna driva på den idépolitiska utvecklingen på ett sätt som tar tillbaka Centerpartiet till politisk relevans som Axel Pehrsson Bramstorp gjorde 1936, Torbjörn Fälldin 1976 och Maud Olofsson 2006. Alla med helt olika sakpolitiska uttryck, anpassade till sina epoker, men baserade på Centerpartiets grundläggande värderingar om framförallt rätten till självbestämmande.

Ingen av ovanstående gjorde dessa små mirakel genom att sitta i båten av rädsla för att stöta sig med någon.

Vem som än ska leda Centerpartiet måste det vara någon som med fötterna i vår stolta mylla kan höja blicken staka ut en politisk riktning som gör Centerpartiet intressant även för andra än oss själva.

Mitt hyllande av Magnus Andersson här på bloggen börjar nästan ta sig lite löjliga proportioner, men fan vad han är bra! Det är en sak att som minister och en tippad partiledarersättare ta plats på landets viktigaste debattsida, men en helt annan att göra det som kommunalråd. Det krävs både att artikeln är mycket bra och att man har förmågan att få DNs debattredaktör att inse det.

Centerpartiets valberedning bör ha det i minnet när de funderar på hur partistyrelsepusslet ska läggas.

---

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Mikael Jonsson said...

Det gäller bara att förena förnyelse och tradition i harmonisk enhet. http://politiskvardag.blogspot.com/2011/06/landsbygden-existerar-bara-i-vara.html

1:45 em  
Anonymous Anonym said...

Det är inte så enkelt att bara partiledaren bör bytas ut. Andra i ledningen måste också ta sitt ansvar och ställa sin plats till förfogande.

Exempelvis Andreas Carlgren, har inte tillfört speciellt mycket till Centern eller Alliansen.

Centerns representanter kan inte bara vara sådana som vi internt tycker är trevliga. De måste vara skickliga politiskt och ha karisma...

Politik handlar om att sälja ideer!

2:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home