lördag, juni 04, 2011

Vänsterpartiet och demokratin

Jag vet inte om det är en slump, men under en period har det känts som att debattklimatet från vänstern har hårdnat. Kanske är det ett uttryck för någon slags baksmälla efter valförlusten, eller så är det bara att man liksom tröttnat att föra debatten på en anständig nivå?

En lirare som kallar sig dödsmaskinen verkar både kul och vettig på många sätt, men förordar (på twitter för någon vecka sedan) politiska strejker utifall att regeringen driver en politik som LO inte gillar. (Dödsmaskinen är vad jag förstår vänsterpartist.)

Alltså: En folkvald riksdagsmajoritet fattar ett beslut. LO svarar med att starta konflikt med en massa företag som inte har ett smack med saken att göra. Dessa företag, deras ägare och alla som jobbar där drabbas. Potentiellt mycket hårt. Fruktansvärt orättvist, orätt på så många plan och synnerligen tveksamt ur demokratisynpunkt.

De senaste dagarnas debatt om lämpligheten att fira globaliseringens seger över protektionismen är ett annat exempel. Några är förbannade över timbros fest, med den påstådda anledningen att protesterna urartade i kaos då polisen inte lyckades hantera situationen på toppmötet i Göteborg för 10 år särskilt bra.

Situationen uppstod eftersom ett gäng våldsamma galningar valde att skita i de demokratiska spelreglerna. Det är också ett val att acceptera deras metoder. Allt för den goda saken...

Flera bloggar som jag följer uppmärksammar nu en skön vänsterpartist som till skillnad från många av sina "kamrater" inte hymlar om vad han tycker om meningsmotståndare. Det här med att acceptera oliktänkande har väl liksom inte varit vänsterns starka sida genom åren, men denna snubbes svada tar det hela till en ny nivå.

Det är ju väldigt komiskt att en sådan jävla eparevolutionär kan sitta på kammarn och runka klasskamp till den milda grad att det sprutar mordhot och otidigheter på det där viset, men i ett större sammanhang är det kanske inte lika kul.

Igår stod det att läsa i tidningen att en fjärdedel av Sveriges unga inte tycker att demokratin är särskilt viktig. Mot bakgrund av det kanske Vänsterpartiet har en bättre framtid än vad jag tidigare trott.

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Fredrik said...

"en massa företag som inte har ett smack med saken att göra"

Just det. Ungefär där ser man hur djup din förståelse för politik och hur samhället fungerar är...

Det är väl för övrigt kanske inte så konstigt att människor blir upprörda och mer radikala när klyftorna i samhället ökar fortare än någonsin? När sjuka tvingas till förnedring? När barnfattigdomen ökar? Osv. Politik är inget sällskapsspel även om du tror det. Det handlar faktiskt om riktiga människor som far illa av en omänsklig borgerlig politik.

11:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Home