söndag, januari 22, 2012

Kall fusion - från dröm till verklighet?

Det har under något år pågått en hätsk debatt på Ny Tekniks webbplats om den italienske forskaren Andrea Rossis foskning inom så kallad kall fusion. Rossi påstår sig uppfunnit en teknik för att utvinna energi i en process där nickel och väte omvandlas till koppar med hjälp av icke nämnda katalysatorer. I den processen lösgörs energi, mer energi än vad som stoppas in i processen.

Den första tanken är naturligtvis att detta inte är möjligt. Det strider mot de fysikens lagar som vi lärt känna och reaktionerna har stundtals varit mycket kraftiga. Rossi utmålas som bedragare och charlatan. Om jag skulle avkrävas en betald bedömning, skulle denna antagligen luta åt att det inte kan fungera, men det kommer allt fler tecken på att den bedömningen inte nödvändigtvis är korrekt.

De svenska forskare som kontrollerat testerna hävdar att det är någon typ av kärnreaktion som äger rum. Ett grekiskt företag som Rossi tidigare förhandlat med säger sig nu ha full koll på tekniken och har för avsikt att bygga ett kommersiellt kraftverk med en energikatalysator. (Bitter patentstrid med Rossi är att vänta.)

NASA bekräftar nu också goda resultat från närliggande forskning.

Konsekvenserna av en fungerande "energikatalysator" är så monumentala att de är svåra att överblicka. Så gott som obegränsad tillgång till snorbillig och helt miljövänlig energi innebär en revolution som kommer att vända upp och ner på det mesta.

All energikrävande produktion kommer att få ett rejält uppsving, i ett avlångt land med stora avstånd kan medborgarna komma närmare varandra till lägre kostnader. Snö och is på kalla gator kan värmas bort och stugorna kan hållas varma utan vare sig stora hål i plånboken eller smärta i miljösamvetet.

Kanske kommer fartygen kunna drivas av energikatalysatorer? Hursomhelst kommer tekniken innebära att efterfrågan på konventionella bränslen minskar, vilket leder till lägre priser på energi generellt, därmed också kol och olja.

Och vi kommer inte längre behöva bekymra oss om koldioxidutsläppen.

Etiketter: ,

4 Comments:

Blogger Thomas Wihlborg said...

Ja, energifrågan kommer att få sin lösning!
Under tiden bör vi sluta oroa oss för koldioxid! http://www.newsmill.se/node/42484

2:25 em  
Blogger Elias said...

Rent principiellt fysikaliskt finns det ju ingenting som hindrar att ha kraftverk på megawatt i fickan, enligt Einsteins formel E=mc2. Och den teoretiska fysiken är mycket långt kommen. Så det vore inte alls konstigt om vi inom en snar framtid har tillgång till superbillig miljövänlig energi.

7:43 em  
Anonymous Gunnar Kjelldahl said...

Argumenten är de samma som när kolet började brytas, oljan började raffineras, och när nuvarande kärnkraft utvecklades. Det skule bli i stort sett obegränsad tillgång, och "snorbilligt" då också. Oavsett vilken potential detta eller något av alla andra pågående energiforskningsprojekt har, så ska vi akta oss för att tro att det finns några billiga universallösningar. Vi måste fortsätta jobba målmedvetet för nya miljövänliga lösningar, och framförallt fortsätta oroa oss för klimatförändringarna!

11:59 fm  
Anonymous Peter Wagenius said...

Hur möjligt det än är och hur billigt det än är, finns det en politiker som kan hitta på nya skatter och lägga moms på hela skiten, så att det blir tillräckligt dyrt.
Även om jag gärna vill vara optimist.

12:44 fm  

Skicka en kommentar

<< Home