fredag, november 03, 2006

Gärna a-kassa, men först en rejäl skattelättnad!

Den stolta intresseorganisationern egenforetagarna.se har idag enligt uppgift en debattartikel i DI mot bakgrund av talet om allmän och obligatorisk a-kassa. Tror inte den finns på nätet, men här är artikeln i sin helhet:

"Den nya regeringen inför obligatorisk a-kassa för alla men det är inte helt klart hur det är tänkt att fungera. Om man överhuvudtaget tänkt på egenföretagarna är höljt i dunkel. Det skulle inte vara så tokigt om också de - för en gångs skull - omfattades av några sociala trygghetsreformer…

Det är möjligt att man i det färdiga förslaget kommer att ha löst alla problem som en arbetslöshetsersättning för enskilda näringsidkare för med sig. Men som vi ser det är a-kassa inte det optimala trygghetssystemet för egenföretagare.

När är en egenföretagare egentligen arbetslös? Räcker det med att orderingången är svag, eller måste företaget läggas ner? Vad händer om företaget är nedlagt och den före detta företagaren blir uppringd av en gammal kund med en förfrågan? Ska han då kunna starta upp igen? Ska han kunna upprepa den processen hur många gånger som helst? Om man inför ett traditionellt a-kassesystem finns en risk för ett överutnyttjande av en del, samtidigt som andra tvingas betala ganska mycket i a-kasseavgift, trots att de aldrig kan eller behöver utnyttja systemet. Sett ur ett samhälleligt perspektiv är kanske inte incitamentssystematiken helt hundraprocentig.

Som det är idag finns det ingen möjlighet att tidvis omfattas av a-kassa, man måste lägga ner företaget helt och hållet och bli arbetslös på heltid. Det är ju helt galet och därför anser vi inte att a-kassa enligt traditionell löntagarmodell är applicerbar på egenföretagare.

Vi föreslår istället en möjlighet för varje enskild näringsidkare att själva kunna bygga upp sin egen trygghet genom skattelättnader.

Vår lösning är att låta enskilda näringsidkare slippa arbetsgivaravgiften. Det blir lättare för uppdragsgivare att rätt värdera kostnaden för en arbetsinsats och det skapar en bättre möjlighet för egenföretagaren att lägga undan lite av de pengar han tjänar för de perioder som orderingången är svag. Via skatten bidrar ju egenföretagarna till samhället precis som alla andra."