torsdag, februari 01, 2007

Chavez besegrade demokratin

Alla som har spelat det fantastiska strategispelet Civilization vet värdet av rätt statsskick för vad man för tillfället behöver åstadkomma. Själv fastnade jag rejält i Civ 1 nån gång 1994 och har inte riktigt kommit ur det ännu.

Rebublik var fantasiskt, eftersom hela samhällsapparaten blev så mycket effektivare. För att växla till demokrati behövde man också ta itu med miljöproblemen för att medborgarna skulle vara någorlunda nöjda och inte göra uppror.

Ville man kriga fick man dock problem. Försökte man muppa på någon från ett land som man hade fredsavtal med, fick man på pälsen av senaten i republiken eller parlamentet i demokratin.

Då fanns det bara en sak att göra om man ändå ville kriga: Avsätta de valda och välja ett annat statsskick. Despotism, monarki eller kommunism.

Hugo Chavez avvecklade igår sitt parlament, vilket var ganska lätt eftersom oppositionen bojkottade det senaste parlamentsvalet. Han har nu total makt genom dekret och kan göra i princip vad han vill.

Kanske är det en slump att överste Chavez har låtit bygga en kalaschnikovfabrik samtidigt som att han köper en massa ryska vapen, men vi pratar om en kille som drömmer om att skapa en latinamerikansk stormakt.

Detta är en förbannat tragisk utveckling och man hoppas verkligen att oppositionen i Venezuela har kraft och mod att kämpa på, trots trakasserier, diskriminering och allt starkare lagliga hinder.

:-(

4 Comments:

Blogger Alexander said...

Att styra genom dekret e demokratiskt det, iallafall ifall man skall tro Ali Esbati.

6:58 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Det är klart att vänstern vurmar för Chavez. Han är liksom "beviset" på att socialismen lever.

Problemet är att den inte riktigt gör det. I Venezuela hålls den igång av oljepengar och dessa blir bara mindre och mindre i takt med att oljeberoendet minskar.

Utan ett friskt näringsliv kan aldrig varaktig tillväxt skapas och ett friskt näringsliv kommer underifrån ur en fri ekonomi.

Det är ganska lätt att göra sig populär när man kan sprida pengar över befolkningen, men vad händer när pengarna tar slut?

9:53 fm  
Anonymous Anonym said...

Haha liberalism och källkritik går inte ihop. nej, Chávez får inte göra som han vill, och dekret har utfärdats till tidigare venezolanska presidenter utan att högern har klagat. Faktum är att den demokratiska konstitutionen finns kvar och att den följs... Svårt för Ahlmark Jr att förstå.

5:04 em  
Anonymous Anonym said...

Det är roligt att se alla "demokrater" i Sverige att bli tokiga på Chavez! Men var är dem när det gäller "demokrati" i Colombia? Det man har dödat mer 2000 fackliga och oppositionsfolk? OCh Brasilien, där man dödar bönder eller Guatemala, Chile eller Mexico där man dödar Indianer för att ta deras mark. Nej.Just det! Alla liberaler och "demokrater" håller käften då. Det är sådana "Demokrater " som skriventer här.

6:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home