tisdag, januari 30, 2007

Maud visar vägen

Lagen om anställningsskydd är en väldigt korkad lag. Det låter säkert bra att man ska "skydda" de arbetarna mot en stor, stark och vinstmaximerande företagsledning. Men det är en väldigt liten del av sanningen.

En regel som håller någon kvar på en arbetsplats, håller också en annan utanför. Var finns rättvisan i att den som redan har haft jobb länge och sålunda är etablerad på arbetsmarknaden med kontakter och a-kassa har större rättigheter än den som aldrig fått chansen att visa vad man går för?

Lagen bygger på en socialistisk syn på arbete och företagande. Att arbetstagare alltid är offer och att arbetsgivare kan köra med dem som man vill. I en marknadsekonomi finns flera arbetsgivare som konkurrerar om samma arbetstagare, liksom arbetstagarna konkurrerar om platserna.

Det är väl rimligt att den som är bäst lämpad för ett jobb är den som ska ha det jobbet? Och vem som är bäst lämpad måste ju den som ska betala den personens lön få avgöra.

Maud Olofsson skingrar idag alla tvivel om Centerpartiets hållning i den här frågan. Facket kommer att gå i taket och man kommer från LO berätta för hela världen hur ondskefulla den nya centern är.

För Volvo eller SKF är det egentligen skitsamma. Där är människor ganska lätt utbytbara och facket verkar vara mer än villiga att gå med på undantag. På små och nya företag är det helt annorlunda.

Och facket har med all önskvärd tydlighet visat att man varken inte visar pardon eller sinne för proportionalitet. Se på fallet med Sofia Appelgren och wild'n'fresh, eller på Victoria Frankenius Make Up Store i Kristianstad. HRF och Handels visar på en extrem aggressivitet och och är allt annat än försonliga.

LAS är orättvist mot arbetstagare och hämmande för företagen. Alla ickesocialistiska partier borde kunna komma överens om att lagen ska bort.

Go Maud!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Om kollektivavtal var frivilliga (vilket de ju iofs inte verkar vara) kunde ju LAS vara en del dar istallet, i de industrier dar det kunde vara tillampbart. Att det ska vara en lag for alla ar flippat. omodernt langt innan det infordes.

/ t.

5:42 fm  

Skicka en kommentar

<< Home