fredag, mars 09, 2007

Varför är det så bråttom?

Vaknade i morse till Ekot och Annie Johanssons milda stämma och kloka ord.

Övervakningsivern - med Mikael Odenberg i spetsen - verkar vara ett skenande lok, där inga argument tillåts hindra dess framfart.

Vad finns det för anledning att INTE lyssna på integritetsskyddskommittén, som säger att det egentligen krävs en betydligt mer omfattande bedömning av konsekvenserna för den personliga integriteten?

DN skriver en hel del om detta också.

Update: Henrik Sjöholm skriver på sin blogg om att WIRED uppmärksammar det svenska övervakningsförslaget och beskriver det som det mest långtgående i Europa när det gäller övervakning av sina medborgares e-posttrafik.

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Fastighetskatten said...

En av konsekvenserna som inte diskuteras alls är den internationella dimensionen: största delen av all trafik till och från Finland berörs, eftersom Sverige ligger mellan oss och resten av världen. Ännu värre är det att övervakning kan ske av trafik inom Finland, om den kopplas via Sverige. (Samma scenario som svenska kolleger som skriver till varandra och som kopplas via utlandet.) Frågan har varit uppe ett par kvällar i rad i MTV3:s huvudnyheter - som inrikesnyhet. I går intervjuades Odenberg om saken, och han sade (i min fria tolkning) : sh*t happens, Sverige har rätt att se till sin egen säkerhet, hoppas vi får sossarna med oss. Vi i Finland vill verkligen inte bli övervakade av FRA, något som dessutom är olagligt, eftersom teleoperatörerna är skyldiga att upprätthålla sekretessen.

1:27 em  
Anonymous Peter said...

Jag har också undrat varför denna brådska, men jag har mina aningar..

Bra skrivet i bloggen :-)

2:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home