fredag, juni 15, 2007

Det nya Europa

Om tio år är Estland rikare än vi. Smaka på det.

Kommunismen förtrycker på två sätt. Det handlar naturligtvis om inskränkningarna i de mänskliga fri- och rättigheterna som yttrandefrihet, att få välja att resa ut ur landet om man vill och sådant.

Men förutom det ligger det även ett svårt förtryck i den fattigdom som kommunismen skapar. Det bisarra och idiotiska påhittet att förbjuda företagsamma människor att driva företag, slår undan fötterna för allt ekonomisk nyskapande.

I en dåligt fungerande ekonomi krävs en hänsynslös rovdrift av naturtillgångar som också har brutala konsekvenser för miljön.

Det är så sjukt att det finns människor i Sverige, till och med representerade i riksdagen, som på allvar tycker att kommunismen är ett bättre system än marknadsekonomi. Alla bevis. Verkligen ALLA! Vittnar om motsatsen.

Var igår på releasen för en ny bok av supertrevliga, och minst lika skärpta, Erik Zsiga. Hej då, Östeuropa! heter den och handlar om Det Nya Europa. Det vi förut kallade östeuropa och raljerade lite över som liksom det "riktiga" europas fattiga kusiner från landet.

Efter kommunismens fall har skaparkraften släppts loss i dessa länder.

Medan vi i det gamla europa debatterar om 6-timmars arbetsdag, rätt till heltid, fler miljarder till AMS och a-kassenivåer, så skapar det nya europa nya rikedomar genom hårt och smart arbete på alla nivåer.

Vi har en hel del att lära.

Etiketter: