lördag, juni 16, 2007

Högteknologiskt och entreprenörsdrivet

Då och då fungerar det!

CybAero är ett företag sprunget ur ett forskningsprojekt som Linköpings Tekniska Högskola fick i uppdrag av FOA att genomföra i början av 90-talet.

Utmaningen var att skapa en fungerande obemannad flygande plattform som bärare för störmedel. Och man lyckades väldigt bra. Man utvecklade en helikopter med ett styrsystem som gör det enkelt att manövrera från avstånd med hög precision.

I de flesta fall stannar historien där. De inblandade i forskningsprojekten går tillbaka till undervisning, slipar på sin avhandling, deltar i något annat intressant, åker på en konferens i USA eller kanske Mexico. Träffar forskarkollegor och löser världsproblem över en stout. Åker hem till Ryd eller Skäggetorp och lever sina vanliga liv.

I fallet CybAero var det annorlunda. Jag är inte säker på vad som hände, men antagligen fanns det redan i projektets originalgrupp starka inslag av entreprenörskap och en förmåga att se affärsmöjligheten. (Skulle dock gärna hälsa på dem och ta reda på det i detalj.)

I samverkan med några tunga entreprenörsjälar med erfarenhet och affärssinne tog allting fart 2004. Man tecknade order på sju system med Förenade Arabemiraten.

CybAero samarbetar med SAAB för att kunna marknadsföra sig i hela världen, men i mellanöstern, och efter vad jag förstå även i USA, bygger man upp egna säljkanaler.

För någon vecka sedan noterades företaget på First North-börsen.

Något säger mig att CybAeros aktie kommer att vara en jäkligt god investering.

Etiketter: