lördag, december 22, 2007

44 991 anledningar för Reinfeldt att vara stolt

Med radion på i bakgrunden till allt julstök slog mig en trevlig tanke. I Ekots lördagsintervju var statsministern gäst och det var inte Göran Persson. :-)

Opinionen är sträng mot moderaterna och det är kanske inte så svårt att förstå. En serie händelser - ingen av avgörande betydelse - verkar ha kletat en känsla av ett mindre lyckosamt regerande på vårt moderatledda kabinett.

Men faktum är att man faktiskt lyckas ganska bra med det man gör.

Pressad om fastighetsskatten lutar sig Fredrik Reinfeldt mot jobbpolitiken och det är nog klokt. Oavsett vad man tycker om regeringen i övrigt måste alla som har ögon att se med konstatera att arbetslösheten minskar.

Under den senaste månaden har 44 991 personer fått jobb. (ams' månadsstatistik) Månaden innan var det ännu fler. 59 040. Och så fortsätter statistiken bakåt något halvannat år och det har säkert många orsaker, men en av dem är att regeringen prioriterar sysselsättningen framför andra politiska mål.

Häromdagen gjorde en av de mindre smakfulla vänsterbloggarna ett stort nummer av att många nystartsjobbare inte får förlängning i form av en reguljär anställning och tog det som en inteckning för att regeringens politik inte fungerar.

En analys som nog måste betraktas som ogenomtänkt.

En av tio som inte haft ett jobb på mycket länge, eller kanske aldrig, har faktiskt tack vare nystartsjobben lyckats skaffa sig ett helt vanligt jobb! Jämfört med diverse pysselsättningsåtgärder den förra majoriteten ägnade sig åt är nystartsjobben en braksuccé.

Oavsett vad som händer efter nystartsjobbsperioden har en människa ändå under den tiden kunnat försörja sig själv, skaffat kunskap och erfarenheter och kanske värdefulla kontakter för framtiden.

Nu är jag personligen inte så mycket för "åtgärder". Det största problemet är att skatterna på arbete i vårt avlånga land är för höga. Att ta ner skattetrycket till åtminstone i första hand en genomsnittlig europeisk nivå löser problemen bättre. Och faktum är att bloggen Alliansfritt (möjligen ofrivilligt) bevisar detta när man skriver:

"Men nu har det alltså visat sig att de allra flesta åter hamnar i arbetslöshet när företagen måste betala arbetsgivaravgift."

Självklart är det så att skatterna (arbetsgivaravgift är också en skatt på arbete) gör det dyrare att anställa och att företagen då kan anställa färre.

Kul att denna insikt nu verkar nått vänstern. ;-)

Etiketter: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Även de egna kärnväljarna lämnar paret Fredrik och Anders. DE två har tappat sin trovärdighet vilket är allvarligt.
Dessa väljare vet vad de vill och de kommer inte tillbaka så längde de två håller i rodret.

3:25 em  

Skicka en kommentar

<< Home