fredag, januari 25, 2008

Kuba är en vidrig diktatur

Det känns ju nästan löjligt att hålla på och tjata om det, men det behövs tydligen. Det finns en massa människor i Sverige som på fullt allvar tycker att det här med socialism verkar som en bra idé.

Magnus Andersson plitar ned sina spontana känslor kring denna vidriga diktatur som i allt för många år härskat på Kuba. Det är ett samhälle i totalt förfall. Fattigdomen är allomfattande och folk saknar framtidstro. Det enda hoppet står till att riskera livet på en flotte ut ur eländet.

Och det är inte så konstigt. Socialismen fungerar inte. Anledningen till det finns det gedigen teoribildning om, men oavsett teori är de praktiska bevisen överväldigande. Ingen gång och ingenstans där socialismen har införts har det fungerat.

Varje gång har det lett till ekonomiskt haveri, förtryck och ständiga brott mot de mänskliga rättigheterna och i flera fall massmord.

NATURLIGTVIS måste Kuba sluta upp med den revolutionära idiotin och införa demokrati och marknadsekonomi.

Etiketter: , , ,

9 Comments:

Anonymous Jag said...

"NATURLIGTVIS måste Kuba sluta upp med den revolutionära idiotin och införa demokrati och marknadsekonomi."

..och återgå till det som fanns innan menar du, en bananrepublik? Eller vilken sorts marknadsekonomi pratar du om, av amerikansk modell? Där pratar vi verkligen om övervakningssamhälle, förtryckarstat, osv. Eller talar vi om den svenska modellen, där demokratin blomstrar vart fjärde år i september, för att däremellan ligga i orubblig koma?

Hur kan det vara vidrigt att ge sina medborgare tak över huvudet, mat, utbildning av högsta klass, hopp? Hur kan allt på Kuba rimligtvis vara vidrigt? Jag lovar dig, kubanerna hade skrattat gott åt dig och bett dig åka hem om du åkte dit och kallade landet för en "vidrig diktatur".

10:56 em  
Blogger Magnus Andersson said...

Jag var där, ingen skrattade åt mig. Under morgondagen kommer nog en och annan bild från skolorna som tydligen håller högsta klass.

11:01 em  
Anonymous Marcus said...

Det är väl bara kolla i vilken riktning flottarna går för att man ska förstå vad folket tycker...

11:59 fm  
Blogger Björn Fridén said...

Jag besökte Kuba i december och jag fick inte alls samma intryck som herr Andersson. Men å andra sidan vore det omöjligt för honom att komma tillbaka med bilder på folk som målar om, berättelser om folk som lärt sig engelska eller en ström av båtflyktingar som håller på att avta. Det har hänt mycket sedan jag besökte landet för fem år sedan, och hade Andersson gjort sitt inlägg då så hade jag nog hållit med.
Men det är ett land på väg fram, folk verkade rätt optimistiska över tillvaron och arvet Castro kommer lämna efter sig är nog en fattig stat men med goda potential. Jag gissar på en demokratisk stat inom sisådär 10-15 år, med ett klassiskt socialdemokratiskt stuk.
För övrigt skulle det nog vara av värde för Andersson att besöka några andra latinamerikanska diktaturer, de problem han beskriver finns där också. Jag har bara lite svårt att föreställa mig att han skulle dra slutsatser om kapitalismens uselhet i en sådan situation.

12:45 em  
Blogger Johan, PL&C said...

"jag":

Eh... Varför skulle jag vilja att Kuba gick tillbaka till dit man var för 50 år sedan?

Lika lite som jag vill att t ex Italien skulle gå tillbaka till där man var för 50 år sedan.

Då var nämligen Kuba och Italien lika rika (eller fattiga). Det ena systemet stänger ute utveckling och det andra välkomnar den och facit är tydligt om vad som är bäst.

Men det är egentligen skitsamma. Vill folket på Kuba ha det som de har det nu, ska de naturligvis få det. Vi kan ju spekulera i om vad de egentligen vill, men det är bara fria och allmänna val som kan avgöra det.

Om det är som du säger så vore det väl inga problem att tillåta fler partier? Alla skulle ju ändå rösta på kommunistpartiet?

2:29 em  
Blogger Milton Frihetsson said...

Varför inte invadera Kuba då? De ska väl också få befrias från denna grymma diktator liksom Irak?

6:00 em  
Blogger Isak BK Aasvestad said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

9:03 em  
Blogger Isak BK Aasvestad said...

"Jag gissar på en demokratisk stat inom sisådär 10-15 år, med ett klassiskt socialdemokratiskt stuk."

Och jag gissar på en "socialistisk marknadsekonomi" à la det samtida Kina.

9:05 em  
Blogger Milton Frihetsson said...

Jag har en idé, man kan ju sätta upp fejkade "kubanska" terroristceller i Miami och Washington, spränga ett amerikanskt fartyg och skjuta ner ett amerikanskt civilflygplan och skylla allt på Castro så har ju USA en legitim anledning att invadera?


Operation Northwoods

9:08 fm  

Skicka en kommentar

<< Home