onsdag, februari 20, 2008

Brukad skog binder mer koldioxid

Miljörörelsens vurm för s.k. naturskogar långt ifrån självklar om det verkligen är miljön som värnas. Tydligen tycker man att det är mysigt att vistas i dem, men skog som inte rörs är vanligtvis väldigt svår att ta sig fram i (i alla fall för markbundet tvåbenta).

Det finns heller inget sätt att definiera vad en "naturlig" skog är. Människor och djur har påverkat naturen i alla tider och tack vare att skogen har haft ett värde för människan har vi sett till att den förmerats.

Dessutom är brukad skog väldigt bra för miljön! En ungskog som får goda förutsättningar med dikning och gödsling binder lika mycket koldioxid som en normal bil släpper ut under ett varv runt jorden!

(För att inte tala om det faktum att skogsbruket är en väldigt viktig del av Sveriges ekonomi)

Se även bloggningen på stureplanscenterbloggen om skog och skogsbrukets miljönytta.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous biologen said...

Och hur är det med artrikedommen?

Har du någonsin försökt ta dig fram i en ung granåker föresten?

Hehe, det märks att du vet vad du snackar om...

6:42 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Det är inte så lätt att ta sig fram över ett kalhygge heller.

Vad jag menade var att jag tror att bilden av orörd skog är något idealiserad som snarast dröms om hemma på kammaren än avnjuts på plats.

Skogsindustrin är ytterligt betydelsefull för Sveriges ekonomi. Jag tycker att miljörörelsen alltför lättvindigt häver ur sig känslosamma utfall om "skövling" och "utrotning" utan att faktiskt luta sig mot någon forskning.

Det riskerar att leda till populistiska begränsningar för skogsindustrin t ex i en förhandling om regeringsmakten utifall vänstersidan vinner valet 2010.

Det vore olyckligt. Både för jobben i Sverige och för klimatet.

12:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home