tisdag, april 21, 2009

Minska övervakningen med 25%

Inför förra valet hade Centerpartiet och Maud Olofsson en vision om 25% minskning av alla regler för företag. Det har väl kanske ännu inte nått ända fram, men det är en bra vision och gör att man alltid måste tveka innan man hittar på nya regler. Och det går i rätt riktning.

Oscar Fredriksson föreslår i dag på bloggen sin att ett liknande upplägg skulle kunna brukas för integritetsfrågorna. Minskad övervakning med 25% är postningens titel och jag är odelat FÖR!

På lång sikt hoppas jag att de klassiskt liberala värderingarna - och dess syn på människans roll kontra statens - kan vinna ännu mer mark än så, 25% är på inget sätt tillräckligt. Men det skulle kunna vara en bra början, eller åtminstone ett sätt att bryta en urspårad trend.

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Johan Hedin said...

Det här är precis lika feltänkt som 1% målet för biståndet eller nollvisionen i trafiken.

Man kan inte bunta ihop all slags "övervakning" i en klump och pracka en procentsiffra på den. Det finns bra övervakning och dålig övervakning. Därför blir sådana här generaliserade procentmål bara konformistiska och kollektivistiska. Det blir bara "one-size-fits-all" lösningar av det hela - som skall påprackas en från ovan (av staten).

En liberal vinkel på det hela vore istället att fimpa procenten och se till att makten över övervakningen/integriteten tillfaller individen (i möjligaste mån). Människor måste själva kunna välja och göra sina egna avvägningar mellan offentlighet, trygghet, integritet m.m. Man måste också göra stor skillnad på vad som är det offentliga rummet och vad som är ens privata sfär.

Konstigt nog faller detta hela tiden bort i den väldigt populistiska och alarmistiska debatten kring integritet. Det är bara gapande om storebror och samma-lösning-för-alla.

3:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home