tisdag, februari 01, 2011

Rättssamhället bryts ner bit för bit

Jag blir så ledsen. Svenskt rättsväsende håller sakta på att ruttna inifrån. Det är knappast längre relevant att undvika att begå brott med hänvisning till risken att åka fast. Ett samhälle vars rättsmedvetande bryts ner kommer att fungera allt sämre.

Mänskliga drivkrafter, som t ex att skaffa sig ett bättre liv för sig och sina barn, eller till och med grundläggande trygghet som i skydd från att utsättas för hot och våld, stannar inte av bara för att staten inte längre erbjuder trovärdigt stöd för sådana strävanden.

När folk inte litar på de som upprätthåller lagen, försvinner också respekten för lagen.

I tidningarna kan man nu läsa att de maktmissbrukande arslen, som rättsvidrigt trakasserade och hotade en medborgare till att radera bilder på tveksamt ingripande från samma maktmissbrukande arslen, får behålla sina jobb som poliser.

Tyvärr kommer inte detta som någon chock. Markeringen är att detta är den standard som svenska poliser ska mätas efter.

Är du en vanlig svensson kan du kanske klara dig ganska bra ännu många år, men om du ser annorlunda ut, inte är beredd att titta bort när människor trakasseras i tunnelbanan, eller ännu värre - se utländsk ut och samtidigt ha en fin bil - bör du ta för vana att ha ett par femhundringar med dig i mutpengar. Annars är risken stor att polisen "tycker att du ser drogpåverkad ut" och syr in dig.

Detta är inte långt borta. Och Nya Moderaternas justitieminister Beatrice Ask låter det hända. Hon är nämligen upptagen med brott mot moralen, snarare än brott mot människor.

Detta är ett grundläggande problem med politiken som måste hanteras: svaret på alla frågor är fler lagar. Då verkar man som minister handlingskraftig och det politiska tryck som anbringats i den aktuella frågan kan återgå till det normala.

Förutom de rent ideologiska invändningarna, så finns det rent praktiska: Med allt fler lagar och förbud blir de rättsupphållande institutionernas uppgift allt digrare, med följd att färre brott utreds - resurserna räcker inte till. Saken blir heller inte bättre om medborgarna har svårt att förstå de allt fler lagarnas moraliska grund.

Innan jul hade jag förmånen att lyssna till en föreläsning med Alvaro Vargas Llosa, nobelpristagarens son. Samtalet kom att ganska mycket av vikten av "the rule of law". Bristen på detsamma verkar som en systemisk sjukdom på samhällskroppen och är det största problem som många av de latinamerikanska länderna lider av.

Det känns kanske långsökt att varna för detta i ett land som vi tror om hög rättssäkerhet och låg korruption, men utvecklingen ser fan inte bra ut och om inte denna utveckling bryts så hamnar man förr eller senare i en situation som inte utan vidare går att ta sig ur.

Update: SL har en tävling där man kan designa sitt eget SL kort. Detta bidrag är ju mot bakgrund av diskussionen ovan inte så dumt...

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Liknande SL-kort
http://design.sl.se/bidrag/1052/

3:36 em  
Blogger Frank T Hall said...

Bra skrivet. Mycket bra.

3:59 em  
Blogger Ola Berg said...

Samtidigt är det bra att ansvarsnämnden skriver att de får behålla jobbet.

Förut har det ju varit så att ansvarsnämnden sagt att de anklagade blir av med jobbet vid en fällande dom, och så har rätten tagit med det i bedömningen och dömt dem mildare.

En knasig ordning, men så har det fungerat.

Nu kan inte tingsrätten hänvisa till någon förmildrande omständighet.

12:19 em  
Anonymous Daniel said...

Som ett tillägg till det som Ola skriver så brukade det också vara väldigt vanligt att ansvarsnämnden efter domen plötsligt ändrade beslutet och lät de dömda poliserna jobba kvar i alla fall.

12:29 em  

Skicka en kommentar

<< Home