tisdag, oktober 30, 2007

Ett bostadsmarknadens stålverk -80

Jo, visst finns det alternativ från vänstern. Josefin Brink skriver om vänsterns bostadspolitik, som huvudsakligen går ut på att först dra in en massa pengar från medborgarna, för att sedan dela ut dem till fastighetsägarna, för att dessa ska bygga sådana hus som vänsterpartisterna tycker att folk ska bo i.

Är det inte bättre att köparna och säljarna själva får komma fram till hur de vill bo och hur bostäderna ska byggas? Men det kanske är här den stora skiljelinjen ligger mellan de ideologiska alternativen...

Men Josefin har ju rätt när hon skriver följande:

"'Marknaden' kommer inte att bygga bra och billiga hyreslägenheter som unga människor och låginkomsttagare har råd att bo i. Det har 'marknaden' aldrig gjort. Därför har det under en lång rad av år betraktats som en politisk angelägenhet att ta ansvar för att sådana bostäder byggs."

Det är sant. Marknaden bygger det som folk vill och kan köpa. Men vänstern har en förmåga att se världen extremt statisk. Har man verkligen inte hört talas om flyttkedjor?

Nya byggen är nästan alltid dyrare än gamla hus och om det ska vara lönsamt att bygga nytt, måste man rikta sig mot köpstarka kunder.

Dessa är t ex 40-talistparet som med utflugna vuxna barn säljer radhuset som genom åren ökat mycket i värde.

I det radhuset flyttar en ny barnfamilj in och lämnar sin trea i årsta.

I den trean kanske det unga paret flyttar in som i sin tur lämnar två små billiga lägenheter som passar bra för unga som vill ha sitt första egna boende.

Det är liksom finessen med marknadsekonomi. Frivilliga utbyten som skapar värde för alla inblandade. (läs gärna inlägget på stureplanscenterbloggen om marknadshyror)

Vänsterns förslag är lite extra spännande, eftersom man nu vill kommendera AP-fonderna att använda folks pensionspengar till politiska projekt, snarare än att låta dem bestämma vad som ger de blivande pensionärerna bäst avkastning på sitt kapital.

Vänsterpartiet och Josefin Brink ska dock ha all heder för att man faktiskt diskuterar problemet och verkar vilja ha en lösning (även om jag tycker att lösningen är dålig).

Andra partier verkar mest vilja ha det ungfär som det är nu - fast lite "bättre" - och DET är i alla lägen en ohållbar position.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men Johan, vi har ju stängt den debatten! ;-)

4:30 em  
Blogger Johan, PL&C said...

försök stoppa mig... :-D

5:49 em  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Tack Daniel, nu kommer jag gå med ett leende på läpparna hela dagen!

Det du skrev är härmed utnämnt till veckans kommentar!

7:52 fm  

Skicka en kommentar

<< Home