fredag, mars 21, 2008

Lucky Rider och den materiella dialektiken

Bloggen LOKE uttrycker ofta åsikter som jag milt sagt inte delar. Bloggen kommenterar ofta nyheter och syns med jämna mellanrum på knuff.

Oftast är det långa och såvitt jag kan bedöma teoretiskt välgrundande inlägg där marximens företräden ska föras i bevis och för den som är intresserad av sådant är bloggen säkerligen väldigt intressant.

Förut stod det där en förklarande text om att LOKE intresserar sig för "den materiella dialektiken" (om jag inte minst fel) och att han hade den anspråkslösa ambitionen att uppnå "intellektuell fulländning", något som man får förmoda har inträffat nu, eftersom den texten är borttagen.

Och kanske är det därför ingen slump att samma bloggare idag sjunger den fria företagsamhetens lov.

Det hänvisas till en artikel i Värmlands folkblad där kan man läsa om en tjej som tröttnade på sitt jobb som anställd och blev företagare.

Som tur är har hon antagligen inte läst LOKE's blogg, för då hade hon fått veta att det förelåg en underliggande förtryckarstruktur som hindrar vanligt folk från att starta och driva företag.

(För att inte tala om kvinnor. De ska under inga som helst omständigheter kunna starta salladsbar, modeblogg eller tidning om westernridning. Det ska enligt teorierna helt enkelt strida mot tingens ordning.)

LOKE hakar upp sig på ordet "löneslav" och tar detta som inteckning för att Marx hade rätt. En till synes märklig slutsats av en artikel som på alla sätt blottlägger klassbegreppets irrelevans och samtidigt framhäver finessen med fri företagsamhet.

Åsa Wikberg heter hon som tröttnade på sitt jobb och valde att ut från det blå starta en helt ny tidning. Åsa såg en lucka i marknaden och ansåg sig lämpad och kallad att göra något åt det. Hon är en av de hundratals hjältar som varje år tänker: "Vad fan? Vi kör!" och startade ett nytt företag.

Tillsammans med en fotoskicklig kusin drog de igång och där ekonomiska resurser saknades kompenserade man med kreativitet och uppfinningsrikedom. De körde i början med smart och kostnadseffektiv gerillamarknadsföring och delade ut tidningar på ridklubbar och på olika evenemang där hästinresserade fanns.

Tidningarna trycks i Estland. Något som är en direkt effekt av om inte den globala kapitalismen, så i alla fall det ömsesidiga EU-medlemskapet. Förlåt en gammal marknadsliberals fördomar, men brukar inte socialisterna vara emot såväl global kapitalism som EU?

Nu har jag inte suttit på en hästrygg sedan en traumatisk dag på Lida friluftsområde i början av 70-talet, men jag tänker ta mig tusan köpa ett ex av Lucky Rider!

:-)

Etiketter: , , , ,