måndag, maj 26, 2008

Wibe till (jl) - 2 x S-demokratiska "DOH!"

Nyheten om att Sören Wibe föreslås bli en av två ledare för Junilistan efter Nils Lundgren kommer kanske inte direkt som en blixt från klar himmel. Alla som följer politiken anade väl ugglor i mossen när Wibe för en tid sedan deklarerade sitt avslutade medlemskap i det Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

Detta är inget annat än en mardröm för Socialdemokraterna inför Europaparlamentsvalet nästa år. Europafrågan är en svullen portvinstå för sossarna och att deras främsta EU-skeptiker byter parti kommer sannolikt leda till en märkbar väljarflykt i samma riktning.

Inte helt optimalt heller att utsättas för denna slitning inför riksdagsvalet året efter.

Men EU-vänliga socialdemokrater kan kanske trösta sig med att samma mardröm även drabbar Sverigedemokraterna.

Om Wibe och Junilistingarna lyckas ladda om och få något av det momentum som de fick förra gången, blir det inget Bryssel för SD... (och det är väl skönt för dem... I Bryssel är det mest en massa utlänningar och elände... ;-) )

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är inte bara (s) som kan få problem med junilistan, utan även de borgerliga partierna, som tappar EU-kritiska väljare. EU-kritiker från samtliga partier kan rösta på ett parti som är tvärpolitiskt och som kan få ett dubbelt ledarskap, Sören Wibe (fd. s) och Annika Eriksson (liberal). Junilistan är ju för EU-samarbete inom verkligt gränsöverskridande frågor, såsom miljön och den inre marknaden, men säger nej till att EU skall ha en egen valuta, konstitution, utrikespolitik, försvarspolitik etc. samt ha makt inom områden som faller inom subsidiaritetsprincipen, såsom turism och kulturpolitik.

1:11 em  
Anonymous Anonym said...

"Men EU-vänliga socialdemokrater kan kanske trösta sig med att samma mardröm även drabbar Sverigedemokraterna."

Tror du verkligen att jl kan hota sd på allvar? Om ja, kan du motivera det? Jag är inte så säker på det längre, även om jag befarade det förut. Se bland annat dessa två sd-kommentarer:

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/soder/2008/05/06/en_desperat_nils_lundgren
http://leosundberg.blogspot.com/2008/05/junilistan-inget-hot.html

Se också intervjun med Wibe och Eriksson från presskonferensen idag:

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1154916

Är det bara jag, eller ger detta ledarpar ett tämligen taffligt intryck? Sedan misstänker jag också att många EU-kritiska väljare missuppfattade jl:s intentioner i valet 2004. Många trodde att de var för ett utträde, vilket de inte är på långa vägar. Jl har inte heller uträttat särskilt mycket under sina fem år i Europaparlamentet.

EU-kritiken har polariserats ännu kraftigare. Det finns bara fyra någorlunda EU-kritiska partier: v, fi, sd och jl. Jl och v är redan prövade kort, och fi kommer troligen inte in. Sd är relativt nytt i detta sammanhang och på uppgående. Slutligen brukar valdeltagandet vara lågt i valen till Europaparlamentet, vilket gynnar småpartier som sd.

7:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home