lördag, juli 05, 2008

Formulera drömmen - låt marknaden uppfylla den

Satt med några grymt kunniga personer på området och diskuterade miljöpolitik häromdagen. Ämnet var mer specifikt alternativa bränslen, det kommande EU-direktivet för fordonsbränslen och beskattningen som efter höstens märkliga manöver kom att missgynna den bästa "vanliga" mk 1-dieseln.

Problemet med politiken är att den är reaktiv. Beslutsfattarna på området gör någonting först efter starka påtryckningar från mäktiga lobbygrupper. När det gäller skatteklasserna på fordonsbränsle är det så tydligt. Man utgår från vad det finns för handelsbränslen idag, så låser man fast det hela i en lagstiftning.

Politiken borde istället vara proaktiv. Tänk att ha en debatt som kunde mynna ut i en vision om hur fordonsbränsle borde vara beskaffat. En politik som utgår från våra gemensamma efterfrågan, snarare än gårdagens utbud...

Räkna på vilka partikelnivåer vi kan hantera, även med en avsevärd tillväxt. Enas kring gränsvärden för hur mycket polyaromater som kan accepteras, för att sedan skapa en 0-skatteklass för "drömbränslet".

Sedan är det upp till marknaden att skapa drivmedel som kvalar in.

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Precis så borde det vara!

11:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home