tisdag, augusti 12, 2008

Ett steg framåt, två tillbaks

Nya moderaterna gör det fan inte lätt för oss. Hela FRA-debaclet är som det är, men jag har ärligt trott att det funnits en positiv väg ut ur det hela och när statsministern häromdagen öppnade för förändringar kändes det verkligen som att allvaret och kanske kanske även argumenten gått in i den moderata partiledningen.

Tyvärr kommer denna nyhet som en skitboll rakt in i fläkten. Att kalla FRA-lagen för "antiterrorlag" löser inga problem, utan skapar allt större misstänksamhet och den förhoppning om att diskussionen faktiskt skulle ha börjat ge resultat grusas.

Tyvärr.

Och frågan man måste ställa är: VARFÖR GÖR NI SÅ HÄR MOT OSS!!!??? Vi älskar er. Vi tycker att alliansens valseger var det bästa som hänt sen självhäftande tejp och även om många av oss har synpunkter på Nya Moderaternas totala kapitulation inför arbetarrörelsens problemformuleringsprivilegium, så har det onda tagits med det goda.

Men FRA-frågan kan inte vinnas. Så är det bara. Massavlyssning kan inte accepteras. Framtida valframgångar kommer vara helt avhängiga när och hur regeringen lyckas trassla sig ur detta.

Jag har utomordentligt stor respekt för såväl partisekreterare som kommunikationschef och vet att de inte agerar överilat. Säkerligen mäter man opinonen både ordentligt och kontinuerligt. Säkerligen var det så att det inte fanns något större motstånd i vintras om man frågade 1000 slumpmässigt utvalda svenskar runt om i landet som svarar i sin telefonkatalogslistade fasta hemtelefon mitt på eftermiddagen, men opinionen är ett dynamiskt system.

Det största motståndet finns i olika kulturbärare. Journalister, bloggare, samtalsstartare och engagerade i största allmänhet. De bland dem som är liberala (och kanske i förekommande fall konservativa) har stödet för regeringen varit stort.

När olika vänsterdebattörer har attackerat regeringen sitter folk och kommenterar detta på bloggar och i tidningarnas kommentarsfält. Ofta uppstår en liten debatt och ibland kan klargöranden som förekommer där ta udden av attacken. Detta påverkar i sin tur andra kulturbärare och sålunda också debatten och agendan.

Lusten till detta försvar minskar för varje dag som ingenting radikalt sker i den så viktiga frågan.

Ju fortare desto bättre och jag kan tänka mig ett par gångbara sätt att göra det på. Det kommer inte att gå om man inte visar att man verkligen tar det på allvar.

Läs också Ingerö om samma sak och HAX.

Etiketter: ,