tisdag, mars 17, 2009

Hinder för matlandet

Miljö- och hälsoskyddsregelverket i Sverige är kanske det mest avancerade i världen och det är ärligt talat inte så många som både är duktiga på att laga god mat OCH som är en hejare på att läsa kanslisvenska och fylla i blanketter.

Dessutom är detta inte särskilt rättssäkert. En krögare kan aldrig riktigt veta om han eller hon gör rätt. Inspektörerna har oerhört mycket makt och historierna är otaliga om hur några av dem missbrukar den makten och låter sig korrumperas.

Det är dessutom så att det är olika tillämpningar som gäller i olika delar av landet. Vet inte om det stämmer, men tydligen råder i Uppsala län samma krav för livsmedelshanteringen på en kvarterspizzeria som Nasa har för livsmedel som ska följa med i rymdfärjan.

Detta är en del i ett regelkrångel som gör restauranger mer sällsynta och restaurangmaten onödigt dyr. (Konsulter anlitas en masse för att klara all formalia)

För att inte tala om det knäppa att se förekomsten av kollektivavtal som en kvalitetsindikator...

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Mycket bra inlägg! Här finns mycket att jobba med inte minst på lokal politisk nivå när det gäller att påverka attityder till företagande.

Lite saker händer dock på riksnivå. Igår invigdes bl.a. officiellt Regelrådet www.regelradet.se som ska granska alla förslag till nya och ändrade regler från ett företagsperspektiv för att minska mängden regelkrångel. Granskingen gäller än så länge endast förslag från statliga myndigeheter och regeringen men en översyn av de kommunala regelverken kan nog också behövas...och det pågår ett arbete med regelförenkling på kommunal nivå inom statliga Nutek www.nutek.se (som fr.o.m 1 april kommer att bilda det nya Tillväxtverket genom en sammanslagning av verksamhet från flera olika myndigheter.

10:36 fm  
Anonymous Anonym said...

En bekant till mig som drev restaurang förväntades ha sex med inspektören för att bli godkänd.

Personen ifråga bytte bransch ganska snart...

3:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home