torsdag, mars 26, 2009

Inte kommer järnvägen återsocialiseras...

SVT Aktuellt försökte säkert ha en kritisk vinkel på den idag annonserade - och synnerligen välkomna - avregleringen av järnvägstrafiken i Sverige, men alla tillfrågade resenärer på centralen var bara postitiva. Och inslagsreportern FÖRSÖKTE verkligen dra fram något negativt, men utan att lyckas.


Oppositionen är pliktskyldigt emot, men det skulle förvåna mig en hel del om de skulle riva upp beslutet. Konkurrens sätter press på operatörerna att vara bättre och billigare än varandra. Inte bara gynnar detta resenärerna, utan även de som jobbar i sektorn... Det är faktiskt roligare att jobba i organisationer som utvecklas och där man känner att man kan vara delaktig i förbättringar. Om det finns en hel del forskning.


Själv skulle jag gärna se en privatisering av även banorna, men den modell som nu föreslås, att banverket äger rälsen och att operatörer köper plats på dem, är inte dålig.


Populära sträckningar och avgångstider får i en auktion ett högre pris och skapar investeringsutrymme för ökad kapacitet på sträckningen. Vi får en marknadsstyrning av kapaciteten och därmed en optimal resursallokering, till gagn för ekonomi och miljö.


En viss skillnad mot den förra regeringen som med sina stödpartier lät statsmonopolet gå mot kolaps under sin egen gravitation i en negativ spiral av eftersatt underhåll, vilket ledde till förseningar, vilket ledde till minskad försäljning, vilket ledde till ännu högre priser, osv osv...


Stor eloge till Åsa Torstensson. Hon är lika bra på att genomföra klok politik som hon är dålig på att berätta om den i TV. Men måste man välja mellan det ena eller andra, så vet jag vad jag tycker är viktigast...

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Själva idéen att bruka våld mot dem som försöker konkurrera med staten om att transportera människor och gods på räls är ju så fruktansvärt galen att det är svårt att förstå att någon människa någonsin kan ha givit sitt stöd till en sådan idé.

11:55 em  

Skicka en kommentar

<< Home