söndag, april 12, 2009

Scoop! Wanjas förstamajtal läckt!

Genom ett anonymt tips har faktiskt Wanja Lundby-Wedins tal kommit mig tillhanda och jag väljer att publicera det här på bloggen. Ett bra och framförallt modigt tal, måste man nog säga.

Hursomhelst, här är det:

---------------

Kamrater! (beroende på stämningsläge alt Kära Örebroare!)

Den senaste tidens turbulens kring bonusskandalerna har tagit hårt på mig. Det ska sägas. Jag är uppriktigt ledsen över att det blev som det blev och det har en ofrånkomlig konsekvens.

Vi måste lägga korten på bordet.

Fullständig transparens är det enda som kan återupprätta förtroendet för arbetarrörelsen, så därför tänker jag nu ta tillfället i akt och i detta tal berätta sanningen om fackföreningsrörelsens innersta väsen.

Det är faktiskt det enda rimliga att göra. Det är trots allt ni - medlemmarna - som betalar för allting. Som betalar min miljonlön, som betalar för scenen här som jag står på. För flaggor och banderoller och för fikat efteråt.

Vår idétradition kommer ifrån behovet att skydda de svaga och utsatta, bekämpa orättvisor och sträva efter ett samhälle där alla har samma chanser, oavsett klassbakgrund och ursprung.

Det är naturligtvis bullshit. Det fattar alla som kan tänka längre än vad jag kan kasta Göran Persson. (paus för ev skratt)

LO handlar om en sak: Makt. Makt över samhället och samhällsutvecklingen. Makt över arbetsplatsen och makt över dig.

Makten ska användas till att företräda våra intressen. Och med våra menar jag inte liksom "vi alla medlemmar och förtroendevalda", utan bara vi förtroendevalda och tjänstemän.

Vi väljer att köpa inflytande i ett parti, trots att vi vet att många av er där ute sympatiserar med andra partier. Faktum är ändå att det har varit en ganska framgångsrik strategi. Vi får i princip den politik vi vill ha från dem eftersom de är beroende av de stöd de får av oss (NU menar jag alltså oss, som i oss medlemmar och förtroendevalda - det är ju naturligtvis era medlemsavgifter som betalar för kalaset)

Tyvärr lyckades borgarna dribbla bort löntagarfonderna, annars hade vi vid det här laget faktiskt varit huvudägare av näringslivet. Inte ett lika stort näringsliv, naturligtvis. Privata investeringar uteblir ju när de kommer att utsättas för konfiskation, men vi hade kontrollerat precis varenda arbetsplats i Sverige! DET är makt det! (paus för applåder)

Men man ska inte hänga läpp. Vi tar över tids nog.

Med progressiva skatter och ett återinförande av förmögenhetsskatten hindrar vi vanligt folk - alltså ni, våra medlemmar - att skaffa sig osolidariska sparpengar som skulle kunna köpa osolidarisk frihet eller starta osolidariska företag. Tänk på de som inte har sparat, hur eländiga de skulle känna sig om du skulle lyckas spara ihop till något fint som du drömt om.

Beroende är viktigt. Känslan av vanmakt är vår politiska trolldryck. Människor måste hindras från att själva kunna påverka sina liv.

Vi måste tillsammans se till att trycka ned varandra och känna hur orättvist allting är och att det är höööögerns fel, trots att vi styrt landet i 76 år. (den är förslagen den där högern).

Du ska känna dig utlämnad. Du ska känna dig maktlös. Du ska lämna över ansvaret OCH befogenheterna över ditt liv till Staten och Facket och göra allt för att dessa två storheter ska vara ett och samma.

En ytterligare sanning måste sägas: Det finns faktiskt nästan ingenting som facket FAKTISKT kan hjälpa dig med. Egentligen. Vi säger att vi försvarar dina intressen. Tja, vi kan skicka ett ombud till arbetsdomstolen, men regler är ju regler. Du skulle lika gärna kunna anlita en advokat själv för ändamålet och du skulle antagligen gå plus på det.

A-kassan har egentligen ingenting med facket att göra. Det var liksom bara för att ge oss lite mer makt de lät oss ta hand om förvaltningen av dem, men tyvärr kan man ju faktiskt välja att bara vara med i en a-kassa och inte i själva facket.

Försäkringar och pensioner och sånt då? Efter den senaste tidens skandaler står det väl fullkomligt klart att vi inte är någe vidare på att hantera det där. Det finns en massa sköna aktörer på marknaden som gör exakt samma sak (fast utan att ge VD:n 100 millar).

Hemförsäkringarna är faktiskt - och nu känner jag mig extra ärlig - en riktig jämrans bluff. Eftersom LO är så in i bäng insyltad i Folksams risiga affärer fixar vi naturligtvis några hundratusen kunder på ett bräde genom att låta hemförsäkring "ingå" i fackavgiften, trots att det vore rejält mycket billigare för medlemmarna att köpa försäkringen själva. (Hahaha.. jag jävlar vilken scam det där är... )

Vi är naturligtvis tacksamma för ert stöd. Utan era sköna tusenlappar årligen skulle vi aldrig kunna göra allt vi vill. Och det gäller att HÄNGA I nu när det är tuffa tider.

Jag vet att jag har mycket att bevisa. Och jag är beredd att kavla upp ärmarna och jobba tillsammans med er, kära medlemmar och kamrater. Med gemensamma krafter ska vi ta oss ur detta och FRAMÅT och leda vänsterpartierna till valseger 2010! (paus för applåder)

För det är bara tillsammans vi kan göra det. Arbetsfördelningen är solklar. Har du en rumpa, så har jag ett kvastskaft. TACK!

(Applåder och ett jättefång röda rosor - även dessa naturligtvis betalda med medlemmarnas pengar)

Etiketter: , , , ,

5 Comments:

Blogger Unknown said...

Modigt av Wanja att äntligen ta bladet från munnen och nu äntligen bekräfta det som fram tills nu varit en offentlig hemlighet! Hon kan nu på allvar utmana Mona om partiledarposten i SAP och kansek även för fram partiet till oanade väljarframgångar i kommande val - S kanske t.o.m. på sikt kan gå om Moderaterna och bilda regering med S och MP vid valet 2018 om detta håller i sig...

2:59 em  
Blogger Johan, PL&C said...

:-D

3:14 em  
Anonymous johanna said...

är det nån som sagt att du är ett geni på länge?

8:50 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hahaha.. njae, det var fan länge sedan nu... ;-)

10:05 em  
Blogger Andreas Kent Eriksson said...

Typiskt facket, att aldrig kunna komma med något nytt.

Det här ju vad vi hört första maj varteviga år.

3:15 em  

Skicka en kommentar

<< Home