fredag, augusti 21, 2009

Träna på Tjohejsansvejsanland

Tänk dig att du vill starta ett gym. Du kanske har jobbat hårt på ett gym som någon annan äger och lär dig allt du behöver kunna, besöker andra gym runt om i världen och lägger undan pengar och planerar för hur du ska kunna locka lokalbefolkningen till just ditt ställe. Att investera i sin hälsa.

Du har hittat en form och ett tema som du tror på. Det gamla mejeriet har stått tomt i ett par år och du känner ägaren lite grand. Du får en bra deal enligt vilket hyresvärden går med på att dela en del av risken. (det är ju ändå bättre än att lokalen står tom)

Banken tycker att din affärsplan är solid och dina byggkunniga polare hjälps åt att måla om. Du får leasa maskinerna och du har börjat rulla ut din PR-plan i lokalpressen.

Gymmet öppnar och genom ditt generösa "prova på"-erbjudande kommer det stadigt nya besökare. Det är ett bra tag kvar till break even, men du har en stadig tillväxt på besökarantalet.

Det blir ett par snåla månader för dig själv, men din mamma lagar goda köttbullar och gillar när du kommer på middagsbesök.

Tre månader senare kommer kommunen på att ditt koncept är jättebra, så de tar skattepengar till att bygga ett snarlikt gym i anslutning till det nyligen (även det för skattepengar, naturligtvis) färdigställda äventyrsbadet, som kallas Tjohejsansvejsanland.

De marknadsför gymmet stenhårt i kommunens näringslivskontors tidning som distribueras till alla hushåll (för skattepengar) som också redaktionellt i samma nummer lyfter vikten av friskvård. På kommunens gym tränar man till skattesubventionerade priser.

Folk gillar både dig och ditt gym, men det är ju faktiskt billigare att träna i Tjohejsansvejsanland. Vissa resonerar dessutom så att de ju faktiskt betalt för kommunens gym redan genom skatten redan och att de därför känns onödigt att betala för ett till. (Även om ditt gym är mycket bättre.)

---

Detta skrevs som kommentar till Roger Jönssons blogginlägg om att Maud Olofsson "attackerar kommunerna".

Denna debatt är - till skillnad från kommunal konkurrens - oerhört sund. Jag har all respekt för att att Roger och andra Socialdemokrater tycker annorlunda, att de liksom inte gillar privata företag. Men det gör jag och jag lägger gärna tid och energi på att försvara deras rätt att finnas.

Etiketter: , , ,

3 Comments:

Blogger Unknown said...

Amen till detta!

Skönt att denna debatt kring vad den offentliga sektorn egentligen skall syssla med nu äntligen kommit igång.

Jag har varit med i ett flertal större upphandlingar av kommunal kärnverksamhet och även här finns stora problem.

Som jag ser det innebär offentlig upphandling i huvudsak att man försöker leka marknadslösningar med det offentliga som mellanhand vilket genererar en offantlig byråkrati vilken effektivt slår ut mindre aktörer.

Här måste vi komma vidare och finna bättre modeller där den enskilde vårdtagaren och en entreprenör kan mötas utan att ha det offentliga som mellanhand.

Det offentliga bör istället ha en roll som garant för kvalitetskontroll och tillhandahålla tydlig och opartisk information kring hur olika entreprenörer sköter sin verksamhet.

10:32 fm  
Blogger Unknown said...

Förlåt, jag menade givetvis att skriva "så kallad kommunal kärnverksamhet inom vård och omsorg"

/Oscar

10:34 fm  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Väldigt, VÄLDIGT tydlig liknelse. :-)

(Och bra!)

12:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home