fredag, september 18, 2009

Äppelkindad eller ej - tekniken finns

Med risk för att av Expressens ledarsida bli betraktad som en lallande äppelkindad teknikoptimistisk dåre, tycker jag att Volvos prototyp C30 BEV är ganska kool.

Det är inte en hybrid, utan en ren elbil. Med rätt typ av energi i jacket är framfarten emissionsfri.

Räckvidden är 15 mil, vilket motsvarar ungefär 7-8 resor fram och tillbaka på Förbifart Stockholm. Något blygsamma prestanda förvisso, men 130 blås räcker bra under mälaren.

Det är alltså ett exempel på sådana bilar som Expressens ledarsida inte anser finns eller kommer att finnas 2023.

Expressens motorjournalister verkar dock anse att bilen finns.

Update: SvD's motorjournalister verkar också anse att den finns, eftersom de provkör den.

Etiketter: , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Gillar detta!! Gillar dig framförallt...

9:43 fm  
Blogger Unknown said...

Frågan är förstås inte om de finns utan hur stor andel av bilismen som kommer utgöras av denna form av bilar.

Och naturligtvis hur man ska lyckas få så små utsläpp av dessa bilar att man kan fortsätta öka bilåkandet globalt samtidigt som vi ska minska utsläppen kraftigt under samma tid. I Sverige finns det mer eller mindre klimatneutral el men det gäller inte världen i stort där de fossila källorna dominerar. Om Kina och Indien under samma tid ska åka lika mycket bil som vi gör i Europa så är det svårt att se hur utsläppen samtidigt ska kunna minska, för tanken är väl inte att enbart vi som redan åker bil ska ha fortsatt rätt att göra det?

12:48 em  
Anonymous Göran Hådén said...

Ett problem är att det i nuläget inte finns någon lösning för hur elbilar ska kunna massproduceras i den utsträckning som regeringen drömmer om, eftersom det saknas tillräckligt med litium till batterierna.

Dessutom sker ju en stor del av bilars miljöpåverkan inte vid drift, utan vid tillverkning och skrotning, se http://hallplatshaden.wordpress.com/2009/09/03/det-finns-inga-miljobilar/

9:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home