måndag, mars 15, 2010

LO vill söndra och härska

Fackföreningsrörelsen i Sverige har oproportionerligt stor makt. Inte fullt lika mycket nu när vi har en alliansregering, men LO har makt att skjuta hela Sveriges näringsliv i sank. Om de vill. Och det verkar det alltmer som de gör.

Ju högre löneökningarna blir, desto färre får jobb. Enkel matematik.

Någon borde fråga LO-pamparna om de har räknat med effekterna av jobbskatteavdraget? Det förhåller sig nämligen så att jobbskatteavdraget i löntagarnas plånböcker motsvarar en löneökning på 8-9%!

Frågan kan formuleras ungefär såhär: Om vi hade haft en socialdemokratisk regering (och dessa inte infört några jobbskatteavdrag), hade era lönekrav då legat runt 10-13%?

Vad tjänar IF Metall på att kasta ut landets redan av krisen svårt ansträngda industriföretag i konflikt och/eller kostnadskris? Medlemmarna redan fått en ökning av sin disponibla inkomst höjd med långt mycket mer än vad som skulle kunna åstadkommas i någon avtalsrörelse.

Skulle inte det kunna vara nog denna gång?

Det är naturligtvis så att LO (i vanlig ordning) sätter lojaliteten till Socialdemokratiska Partiet högre än den till medlemmarna. Om de ställer till med tillräcklig oreda på arbetsmarknaden kommer regeringen framstå som sämre på jobbpolitik, varvid de räknar med att vänsterpartierna gynnas.

Kosta vad det kosta vill.

---


Etiketter: , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Dom räknar med att de rödgröna vinner förstås! LO inser väl att de kommer att höjer skatten vid första bästa tillfälle och vips behöver vi alla en högre lön för att ha lika mycket cash i plånboken. (Om bieffekten blir lite kaos fram till valet är väl det som lite extra grädde på moset....)

11:22 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

ah... jo, det verkar ju på något djupt störande sätt rationellt av dem. :-/

1:31 em  
Anonymous CarlB said...

Du har rätt i sak. Konstigt att inte media hakar på denna uppen- bara sanning. Skattesänkningarna har gjort att de flesta fått betydligt större lönehöjningar än på många år. Ändå har jag inte sett en enda reporter ta upp den frågan med Lundby-Wedin eller Löwdén.

9:09 fm  

Skicka en kommentar

<< Home