lördag, augusti 14, 2010

Skit i LO - vi håller stilen!

Med lite distans till gårdagens kräkmedel: LO's "kampanj", är jag mindre upprörd. Det är tvivelsutan ett flagrant övertramp, men som mycket väl kan slå tillbaka på avsändaren.

Det som gör mig på bättre humör är vetskapen om den retoriska principen decorums betydelse, "regeln om det trevliga". Folk gillar helt enkelt inte taskigheter av det slag som LO producerar. (Åtminstone inte taskigheter riktade mot folk som man inte redan tycker illa om.)

Det är ju möjligt att LO bedömer att de lyckats piska upp en kritisk massa av hat gentemot regeringen... De klämmer ju fram ansenliga mängder resurser från sina medlemmar (även de knappt hälften som faktiskt INTE röstar på Socialdemokraterna) för att odla detta hat och prackar på medlemmarna slagkraftiga, men grunda, argument.

På allianstågsturnén hade jag i samband med stoppet i Skövde förmånen att få träffa några sköna metallare och mitt intryck efter det samtalet var att de faktiskt håller med om det mesta i alliansregeringens politik, när man väl bemött deras inlärda one-liners.

När det gäller sjuksskrivningarna utmanade jag och frågade om de trodde att det inte förekom fusk. De var alla överens om det fuskades en hel del och raljerade till och med lite över folk de kände som missbrukade systemet.

Vi var också överens om att utvecklingen med allt fler sjukskrivningar var nödvändig att brytas.

På frågan om hur man skulle kunna göra istället, om det som regeringen nu gör är så fel, blev de svaret skyldiga. Jag tror att det i det ögonblicket såddes ett viktigt frö...

Att bara ta ett samtal med metallare och andra LO-jobbare är viktigt. Deras ledare ägnar avsevärda ansträngningar till att demonisera oss som har andra åsikter. Jag tror att skövdemetallarna började fundera över den propaganda som trycks ner i deras halsar när de träffade någon som i mångt och mycket resonerade som de, som hade liknande intressen (i just det här fallet gamla bilar) och som faktiskt kanske ändå innerst inne menar väl, trots att denna läskiga alliansmänniska hade andra politiska lösningar.

Jag tror att det viktigaste är att vi som vill hålla debatten någorlunda snygg försöker hålla huvudena kalla nu och inte låter oss dras ner i dödgrävarträsket som LO öppnat dörren till.

Det är med all rimlighet även så att vänsterpartierna verkligen inte vill tvingas prata politik! RUT, energipolitiken, förbifarten och skattehöjningarna är exempel på frågor som de har stora problem med och det finns säkert många fler.

---

Läs även Johan Pettersson, Tengvallius, Väsbycentern, Per Ankersjö, Caroline Szyber, The Campaign Dossier, Frank Thorén Hall, Thomas Böhlmark, ETR och Annika Beijbom.

I pressen: SvD, SR, TV4 och Expressen.

---

Jag vill också rikta en eloge till Socialdemokraten Johan Westerholm, som i ett kommentarsfält tar avstånd från LO's kampanj! Johan är en vass debattör som använder välgrundade fakta för att vinna debatten, något han dessutom gör irriterande ofta...

Johans debattstil stimulerar oss andra att bli bättre och slutresultatet är en bättre debatt som faktiskt kan driva politiken framåt och göra världen lite bättre. Raka motsatsen till det som LO nu gör...

Etiketter: , , ,