onsdag, augusti 11, 2010

Peter Magnusson har INTE gjort något (moraliskt) fel

Häromdagen skrev jag om promillegränsen på sjön och hur den träffar fel. Skådespelaren och komikern Peter Magnusson hängs nu ut som en brottsling i kvällspressen, mot bakgrund av att han åkt fast för "sjöfylla".

Han har, enligt vad jag kan läsa mig till, inte gjort sig skyldig till något som bör vara brottsligt. Att konsumera en måttlig mängd mellanöl gör inte nödvändigtvis en van och omdömesgill båtägare till en undermålig förare.

Tusentals skötsamma, ansvarsfulla och lämpade båtförare blev i samband med den nya lagen kriminella över en natt.

Tyvärr måste jag konstatera att mitt eget Centerparti goofat i frågan. Vi borde tagit strid av en mängd skäl. Inte minst med tanke på skärgårdsföretagandet...

Folk utan sjövana gör kopplingen till bilkörande, men skillnaden är faktiskt ganska stor. Man möter inga långtradare på en halvmeters håll mitt ute på fjärdarna och det springer heller aldrig ut några förskolebarn framför båten, på jakt efter en förlupen boll.

Självklart kan man inte vara dyngrak och spaka båt och det är inte heller något som skulle falla en god förare in, oavsett vad lagen säger!

Detta är i sig illa och bör adresseras, trots att de politiska möjligheterna att återkalla frihetsinskränkningar som tillkommit på moralistiska grunder är mycket små; riskerna förknippade med att driva dem är oproportionerligt stora, varför de flesta politiker låter bli.

Artikeln igår, i vilken "komikern" inte var namngiven, bjuder på en än större obehaglighet. Kustbevakningens informationschef, Lotta Brandström, tycker att deras nya befogenheter är bra och att hon hoppas på att "samma regler ska gälla för alla båtar och för all fart"!

Och varför stanna där? Varför inte förbjuda all alkoholkonsumtion mindre än 200 meter från närmsta vattendrag? Det kan ju hända att ett skattesubjekt blir full och drattar i sjön?

Kustbevakningen bör då rimligen få befogenheter att genomföra razzior i sommarstugorna och stoppa strandflanörer för att lagföra de förhärdade brottslingar som ägnar sig åt sjöfylleri.

---

Update: Peter skriver själv idag på Expressens Sidan 4 och uttrycker sig mycket väl.

Etiketter: ,