tisdag, juni 21, 2011

Gnäll inte på vänstern, greker

Maria Ludvigsson är ny på Svenskans ledarsida och levererar idag en artikel som verkligen sätter tonen.

Rapporteringen kring Grekland och krisen har varit en smula märklig. Möjligen beror det på den svenska journalistikens vänstervinkling på det mesta. Det kanske är helt enkelt svårt att förstå att den situation som grekerna hamnat i inte är kapitalets, västvärldens eller någon annans fel. De har konsekvent röstat på vänsterpopulister som lovat allt åt alla och till slut funkar det inte längre.

Någon måste helt enkelt baka kakan som så frikostligt fördelas av politiker som är snela. I Grekland bakas det inget, man är fullt upptagen med att kasta sten på polisen och vandalisera banker.

Lika lite som våld och hot förmår skapa värde, lika lite är Vasilis Zahos tårar giltiga som valuta för att betala de skulder som han och hans landsmän dragit på sig.

Som Margaret Thatcher en gång sa: "The problem with socialism is that eventually you run out of other peoples money."

Och problemet med Grekland är - som Maria Ludvigsson skriver - inte vänsterpopulisterna, sådana finns det alltid, utan att ingen högerliberal satte ned foten och hade modet och den kommunikativa förmågan att förklara att man faktiskt måste skapa mer värde än vad man sätter sprätt på.

Storbritannien var mycket illa ute på 70-talet. Galopperande inflation, en föråldrad industristruktur, massarbetslöshet och allmänt elände. Margaret Thatcher ändrade allt. Precis allt. Trots att hennes medicin var besk, lyckades hon förklara dess nödvändighet för en majoritet av britterna och Storbritannien vändes från en uträknad krisekonomi till ledande i Europa med en löftesrik framtid för miljontals britter som annars skulle levt i arbets- och hopplöshet.

Greklands problem kan bara lösas genom att grekerna börjar skapa igen. Om man vill hjälpa dem på något sätt är varje åtgärd som kan återinföra stabila institutioner som säkrar marknadernas funktionssätt guld värda. Våldsamma demonstrationer och vandalism, understödda av europafacket (fram till nyligen lett av svenska Wanja Lundby-Wedin) är det inte.

Etiketter: , , , ,

2 Comments:

Blogger Lucas said...

Eftersom din kommentar är så ironisk måste jag få passa på att vara lite ironisk själv också. På min favoritsida Badlands Hyena kan man läsa ett inlägg som faktiskt är i klass med ditt:

"Reformer utlovas i Grekland av premiärminister Giorgos Papandreou. Euron stärks av krisen, anser en obekymrad ledare i DN. Det ekonomiska och monetära samarbetet ska fördjupas.

Men vad eller vem orsakade egentligen denna grekiska katastrof som stärker euron och gör EU bättre? Traditionell vänsterpolitik, menar Maria Ludvigsson i SvD. Nja, det låter för teoretiskt, vi inom högern vill ha en personligen ansvarig.

Olof Palme, menar en anonym ledare i Gefle Dagblad. Giorgos Papandreou var nämligen flykting i Sverige när en militärjunta styrde Grekland 1967-1974. För här strödde den svenska socialdemokratin bidrag över folket, påpekar ledaren, och skrämde livet ur företagen.

Resonemanget är givetvis absurt. Hur är det då med Irland, Spanien, Portugal, Belgien? Nej, Palme kan inte ligga bakom allt detta. Vi får i stället söka skyldiga på närmare håll.

Just precis. Håkan Juholt. Nu har Juholt inte varit ordförande för Socialdemokraterna så länge, inte ens tre månader, men de sammanfaller tämligen exakt med krisens höjdpunkt. Man tittar på Sverige, inspireras av den traditionella socialdemokratins återkomst.

Håkan Juholt är som råttfångaren i Hameln som fångar de europeiska råttornas uppmärksamhet och får dem att svärma runt en romantisk dagdröm om en svunnen socialistisk storhetstid.

Men egentligen leder färden till historiens kökkenmödding, där socialdemokratin och alla andra ideologier som inte är nyliberalism ligger och ruttnar. Där trivs råttorna."

2:22 em  
Anonymous Anonym said...

Grekland bedriver klassisk höger politik.
Låga skatter och ingen skatt för dom rikaste.
Vem vill betala skatt?? Det bästa vore om alla fick behålla sin lön själv och själv välja vart han eller hon vill placera pengarna.

Högerlandet Grekland, där skatt är det fulaste ordet som finns.
Nu är Sverige inne på samma spår.

6:38 em  

Skicka en kommentar

<< Home