måndag, november 27, 2006

Ecuador får ny president

Allt pekar mot att Correa går mot seger i presidentvalet i Ecuador. Valet stod som vanligt i Latinamerika mellan två kandidater med var sina högre syften.

Bananmiljardären (eh.. smaka lite på det...) Alvaro Noboa står av allt att döma inte för annan ekonomisk frihet än sådan som bevarar överklassens rikedomar. Han hallucinerar också ymnigt. Enligt egen utsago lär Gud ha sagt till honom att bli president och det är väl på nåt sätt mot bakgrund av det en helsikes tur att han inte blev det.

Det är tyvärr inte bättre ställt med Rafael Correa, men han hör åtminstone inte röster. Eller.. eh.. han hör Hugo Chavez' röst, men han finns ju (tyvärr) på riktigt. Oberoende av varifrån han får sin politik är den jävligt usel.

Han ämnar liksom sin förebild Chavez, skriva om konstitutionen för att stärka sin makt. Han tänker stärka den nationella makten över oljan, vilket antagligen betyder en konfiskering/expropriering av naturresurserna. Han har sagt att han tänker avbryta frihandelssamtalen med USA.

När det gäller Sr Pest mot Mr Kolera är det svårt att ha en klar favorit, men jag hade nog trots allt föredragit banangalningen, eftersom en dialog och helst också frihandel med USA är bättre än motsatsen för folket i Ecuador. Dessutom har Storkalifen i Caracas redan alltför mycket inflytande i regionen.

Nåja, det kunde varit värre. Det går åtminstone att välja mellan två dåliga kandidater.