lördag, november 04, 2006

Republikansk linje 2

Kungen gör ett ganska bra jobb. Faktiskt! Han åker runt och klipper band och skänker lite glans till annorstädes trista evenemang, broar och naturreservat. Han kanske inte är det skarpaste redskapet i lådan, men verkar drivas av ett ärligt och innerligt engagemang för vårt lands bästa. Väl så.

Det är inte desto mindre helt jävla flippat att vi inte kan välja (eller för den delen välja bort) vår statschef. Kungen är ju ganska bra och Vickan verkar reko, men tänk om hon i framtiden kläcker en riktigt jävla riksgalning. Det känns inte som att det är nödvändigt egentligen att argumentera i den här frågan. Alla måste inse monarkins tillkortakommanden.

Kungen måste inte avsättas eller förlora sin titel. Han får fortfarande kalla sig kung och alla rojalister kan stå och vifta med flaggor på Viktoriadagen, men statschef ska han inte vara (om han nu inte skulle ställa upp i val och folket skulle rösta på honom).

Han kan fortsätta att åka runt och kalla folk örebroare, men med den skillnaden att hovet tar betalt för hans medverkan (eftersom skattemedlen kan användas mycket bättre på andra ställen och för att hans medverkan är värd något för arrangören, men inte nödvändigtvis för skattebetalarna).

Detta känns nu när jag skriver detta lite som en typisk svensk lösning. En linje 2. "Avveckling, men med förnuft." :-D