måndag, juni 18, 2007

Före detta socialister

Det är ganska ofta man i liberala kretsar träffar på folk som tidigare har varit övertygade socialister, men sedermera kommit att omvärdera sin övertygelse och blivit liberaler.

De är lite lika. De flesta av dem är grymt skärpta. Nästan alla är jäkligt väl pålästa. Och ärligt talat många gånger väldigt mycket mer intressanta att prata med än de där som var muffare sedan högstadiet. Bättre musiksmak har de oftast också! ;-)

(Jag har dock aldrig träffat på någon som varit övertygad liberal och sedan gått åstad och blivit socialist. Märkligt, kan tyckas, men hoppfullt för framtiden.)

Satt och läste bloggar och blev på Johan Norbergs påmind om Anders Hjemdahls vinterpratarpodcast. Han är just en sådan som kommit att byta sida, och i hans podcast förklarar han varför.

Obligatorisk lyssning för alla som vill förstå hur unga arga socialister tänker. Och vad som får dem att tänka ett varv till.

Och bra musik är det också! :-)

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Fredrik said...

Underbart att höra detta idag (25:e) efter att precis ha läst Anna Sjödins Metro-krönika...

10:47 em  
Anonymous Nils Höglund said...

Jag var övertygad liberal och röstade på moderatern i valet 2002 men redan ett år senare var jag övertygad socialist. Jag röstade senast på V även om jag tycker de är mesiga och llite förvirrade så var de det bästa alternativet.
Vad ändrade mig. Jo efter valet 2002 så började jag verkligen läsa historia, politik, filosofi samt sätta mig in i vad socilisterna sa istället för att som alla liberaler gör anta en massa saker. Har aldrig träffat en liberal som faktiskt försöker förstå sin motståndare. Vips så förändrades jag och nu har jag genom att tidigare ha varit liberal bygggt upp ett starkt immunförsvar mot det liberala viruset. Att socialister ofta koverterar beror dels på att de är opålästa även om de förmodligen i jämförelse med en genomsnittsliberal är väldigt belästa. Sen så har sådana socialister ofta, dock inte alltid, varit anhängare av dogmatisk marxism (stalinism, maoism) eller nån mesvariant som socialdemokrati.
Vidare så utsätts man hela tiden i samhället för ett liberalt propagandabombardemang som för Gobbels kampanjer att framstå som moderata i jämförelse. Att kroknar är inget konstigt.

2:01 em  
Anonymous Anonym said...

Anders Hjemdahls podcast är den bästa jag hört någonsin. Att hans spelar både Arvo Pärt och David Sylvian gör inte saken sämre direkt.

10:57 fm  

Skicka en kommentar

<< Home