tisdag, december 04, 2007

Brist på livsmedel en effekt av prisregleringarna

Marknadsekonomi är oslagbart. Alla priser sätts dynamiskt och den kvantitet av olika varor och tjänster som människor efterfrågar kommer att produceras till minsta möjliga kostnad. Helt enkelt eftersom det maximerar företagens vinster och konsumenternas nytta.

I Venezuela åsidosätts marknadskrafterna genom prisregleringar och det börjar nu få effekt. En av anledningarna till att folket nu sa nej till Chavez är att det nu allt tydligare börjar märkas vart åt det barkar hän.

Visst har vissa fattiga fått mycket mer pengar, men det finns inte mat att köpa. Det råder brist på många viktiga livsmedel, som t ex mjölk, mjöl och kött.

Naturligtvis kommer också korruptionen som ett brev på posten när marknadsekonomin hindras. I Venezuela skapas en ny överklass knuten till regeringen som kan leva extremt väl och dela ut förmåner till varandra.

Update: Sorry, glömde att berätta att jag läste detta på sr.se via HAX.

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Rasmus said...

"I Venezuela skapas en ny överklass knuten till regeringen som kan leva extremt väl och dela ut förmåner till varandra."

Den meningen kan direktöversättas till att beskriva tillståndet i USA. Hur vi människor än gör blir det tydligen fel.

8:39 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Det är inte bra, vart än i världen det händer. Men det finns ju större eller mindre grader av korruption och där marknaderna är fria finns inga incitament att låta sig korrumperas.

11:24 em  

Skicka en kommentar

<< Home