torsdag, april 30, 2009

Politiseringen av fonderna utomordentligt allvarlig

Har varit på väg att skriva om det ett par gånger, men har hittills alltid fastnat i upprört osnygga harranger, värdig ett mindre borstbinderis personalfest.

På något sätt bevisar den senaste tidens händelseutveckling kring AP-fonderna att statskapitalism inte är någon vidare bra idé. Det kommer alltid att finnas ett tryck för att börja använda ägarmakten till annat än vad som var menat.

Mats Odells fumlande med sitt statssocialistiska betsel väckte upprördhet och oro. När inte ens en borgerlig regering kan låta bli att politisera AP-fonderna, finns bara en sak att göra. Avveckla dem.

Det är ett mindre beslut än vad man kanske kan tro, för att med de tendenser vi nu ser så kommer de förr eller senare att avveckla sig själva. Om politiska mål överordnas finansiella kommer också det finansiella värdet av fonderna eroderas. Och till slut har pengarna som fondernas huvudmän - arbetande svenskar - en gång stoppade in, försvunnit.

Bättre då att sälja av innehaven medan tider är och värde finns.

Eller ännu bättre: Dela ut innehaven till huvudmännen (alltså alla som jobbar och för vilka det betalas arbetsgivaravgifter i Sverige).

När nu regeringen (som jag vanligen ändå tycker gör det mesta bra) öppnat denna maskburk blir det oerhört svårt att stoppa tänkbara minstrar i en vänsterregering från att använda fonderna till olika för tillfället politiskt korrekta och opportuna investeringsprojekt.

Tänk näringsminister Peter Eriksson. Varken bilar, stål eller energibolag kommer att kunna finnas i portföljerna. Åtminstone inte med lönsamhet (och därmed inte så länge). Banker och finansinstitut? Ledande miljöpartister vill ju liksom avskaffa räntan! (Och vi vet ju inte vem som kommer efter Peter Eriksson som tvingas avgå ett år efter valet enligt miljöpartiets stadgar)

Eller får vänsterpartiet portföljen?

Tja, ni förstår... Läs partiprogrammen och jämför med möjligheterna att politiskt kunna kontrollera en signifikant del av näringslivet.... huvvaligen.

Fredrick Federley har fått nog och KU-anmäler det hela. Det senaste årets antagligen bäst motiverade KU-anmälan. Han får nog räkna med en hel del skit från vissa allianskompisar, men också från de delar av den egna riksdagsgruppen som liksom gjort en politisk princip av att "sitta i båten".

Men det kan det nog vara värt.

Heja!

-----------------

Även SvD, Magnus Andersson och HAX.

Etiketter: ,