söndag, maj 10, 2009

På det hela taget en ganska lyckad stämma

Jag hade tänkt gå upp i talarstolen angående LAS. Tyvärr hann hela jobb- och företagarprogrammet avklaras innan jag hann till Örebro. Man har ju liksom ett jobb att sköta också. Det hade dock inte spelat någon större roll.

Partistyrelsen hade ju föreslagit ett miniLAS, där skiten är kvar, men att antalet undantag från turordningslistan ökar med antalet anställda. Jag hade hoppats att stämman var beredd att gå längre: Att avskaffa LAS helt och hållet. Det gick inte. Men det opinionsbildningsarbetet fortsätter.

I övrigt antogs faktiskt en ganska så radikal reformagenda, med formuleringar som att minska statens utgifter, minska statlig styrning, sänka företagens skatter (börja med egenavgiften).

Dock säger man ingenting om företagarens skatter. Det är viktigt att inte släppa in den socialistiska verklighetsbeskrivningen, enligt vilket det skulle vara ett problem att folk blir rika. Vi behöver människor som lyckas, därför är det jävligt dumt att behandla dem (och deras plånböcker) som boskap. Dessutom är det moraliskt fel.

Att centerstämman inte var moget för proportionellt skatteuttag är en stor besvikelse.

På det hela var dock det politiska utfallet ungefär vad man kan förvänta sig. Arrangemanget verkade fungera fint och stämmopresidiet gjorde ett bra jobb överlag.

Det stora undantaget är naturligtvis integritets- och öppenhetsdebatten. Ett gigantiskt och oerhört viktigt frihetsområde som av lätt insedda skäl är traumatiskt för vårt parti. Vi fick rådäng i FRA-frågan och sviterna efter det debaclet brottas vi fortfarande med.

Mot bakgrund av detta ville naturligtvis många många nya och gamla, unga och äldre centerpartister debattera. Man kan förstå vreden när presidiet först begränsade talartiden till 30 sekunder och sedan satte streck i debatten långt långt innan ämnet var färdigdiskuterat.

Det hade verkligen varit oerhört intressant att få höra argumenten FÖR FRA-lagen i sin ursprungliga form (om sådana nu finns), men det hanns så att säga inte med. Dåligt och dumt.

Stämman omfattade också en bankett. Nu har jag varit på centerbankett förut och var sålunda förberedd på vad som väntade. Det tar väl kanske en sissådär 20 minuter tills folk sjunger och dansar vid sina platser. Någon timme tills en del börjar dansa på borden och ytterligare någon timme senare är det lyckliga kaoset totalt. Alla dansar med alla och glädjen svämmar över.

Väldigt kul var också efterfesten på polarn Tobbes hotellrum, där statsråd, folkvalda och hårdrocksstjärnor partajade tillsammans. (Supertrevliga Joakim Cans och ett par av hans kompisar och medmusikanter från Hammerfall gjorde oss sällskap efter deras konsert och stannade långt in på natten.)

Etiketter: , , ,

3 Comments:

Anonymous Erik Hultin said...

Streck i debatten sattes redan innan någon alls hade äntrat podiet för att tala. Det och 30 sekunders talartid fick inte stöd av stämman. Då sattes det som ett alternativ till en starttid på kl. 7.00 för stämman dagen efter festen.

Stöd från ungefär en tredjedel av stämman, utan någon egentlig debatt. Undrar vad som hade hänt om vi hade fått en debatt som var i närheten av de övriga.

4:56 em  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Jo, det var oärligt agerat av Lars Weinehall i debatten:

Bitter förlust, men blåslampan är på partiledningenAtt jag alltid lyckas missa dig Johan, jag var dock bara där i några timmar mitt på lördagen.

1:19 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Ja, vafan Lake... Vi får se till att styra upp det där vid nästa tillfälle! :-)

2:24 em  

Skicka en kommentar

<< Home