torsdag, maj 07, 2009

Börje Hörnlund har tråkigt

Börje Hörnlund är ju för skön. Han verkar tycka att det är jättetråkigt att vara pensionär och skulle nog allt bra gärna vilja vara med och styra landet. Tristessen övergår emellanåt till bitterhet, som tar sig uttryck i olika mot det egna partiet riktade utspel.

Bland annat idag, då Hörnlund går till hårt angrepp på Centerpartiet och Maud Olofsson.

För det första haltar Hörnlunds analys. Både med avseende på strategisk positionering och politikens innehåll. Det finns ingen anledning att blaska runt i mitten utan vilja eller mål.

För det andra är det ju svårt att inte imponeras av en Centerledning som - efter 30 års energipolitisk skleros - sätter världens i särklass mest ambitiösa energi- och klimatpolitik i sjön.

Man måste ha respekt för att kärnkraften är en känslig fråga i Centerpartiet. Det är möjligt att Börje Hörnlund har rätt när han påstår att det är Centerpartiets "hjärtesak", men det är faktiskt ingen vidare hjärtesak att ha.

Centerpartiet är - och bör vara - större än så. Jag hörde att en gammal och mycket välmeriterad Centerpartist refererar till partiets viktigaste grundfråga som "att värna den privata äganderätten" och att det var därför partiet startades.

Det kan vara hursomhelst med den saken, men en sådan skrivning är både lättare och lämpligare att ha nära sitt hjärta.

Etiketter: