tisdag, maj 05, 2009

Liberaliseringen fortsätter - Apoteket avregleras

Goda vännen och grannen Anders W Jonsson skriver på sin blogg om apoteksreformen. En härlig liberalisering som innebär stora förbättringar för både konsumenter och apotekare.

Farmaceutförbundet hyllar reformen och drar igång ett ICA-liknande koncept där enskilda apotekare ska kunna driva sina egna apotek under ett franchiseparaply.

Vänstern är emot och hotar med återförstatligande vid eventuell valvinst. Om det ska ske genom konfiskation eller expropriering beror väl på Ohly's dagsform vid förhandrlingsbordet...

Ylva Johansson gillar inte verksamheter som inte kontrolleras av "rörelsen" och/eller staten och föredrar följdriktigt samma system för läkemedelshandel som Nordkorea och Kuba.

Etiketter: , , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Mattias said...

Att monopolet bryts är inte en dag för tidigt, men jag förstår inte varför de befintliga apoteken till stor del ska säljas. Varför låter man inte nya aktörer etablera sig som konkurrenter istället för att ta över befinliga apotek?

Anders blogg tillåter inte kommentarer utan Google-registrering, så jag tar det här istället.

12:39 em  
Anonymous Anonym said...

Att man väljer att sälja ut befintliga apotek beror på att Apoteket AB annars skulle ha en dominerande ställning på marknaden vilket normalt gör det svårt för konkurrenter att etableras.

Ta flyget tex. Där tog lågpriskonkurrensen fart först 15 år efter avregleringen pga SAS dominerande ställning.

Offentliga monopol kan ha skadliga effekter långt efter att de avskaffats...

1:34 em  
Blogger Rasmus said...

Privatiseringen kan vara bra om man ser till att granska de företag som tillåts ta över apoteken, "privatiseringen" av vårdbranschen och assistansbranschen har lett till omfattande skatteundadraganden, mycket stora mängder skattepengar har försvunnit till olika skatteparadis. Staten har ingen eller mkt dålig koll på var pengarna tar vägen och hur det går till.

6:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home