måndag, maj 04, 2009

Maud - en svensk Margaret Thatcher?

För trettio år sedan tillträdde Margaret Thatcher premiärministerposten i ett mycket trasigt Storbritannien. Näringslivet låg i spillror efter fackets härjningar och vänsterregeringens vanstyre.

I samhällsdebatten var en alltmer socialistisk diskurs norm (som på så många andra håll i världen på 70-talet). I det läget var det inte särskilt opportunt att berätta för väljarna att socialismen inte fungerar. Att det aldrig har fungerat och aldrig kommer att fungera.

Men det gjorde Thatcher. Hon visste att hon hade rätt och argumenterade för det.

Och som hon lyckades! Inte bara räddades landet från misär och fattigdom. Det politiska arvet lever kvar och inspirerar politiker i och utanför England, även hos motståndarna. Tony Blair fortsatte liberaliseringsreformerna. Gordon Brown har också kommit ut som stor beundrare av Thatcher.

PJ Anders Linder skriver idag om Margaret Thatcher i SvD och uppmärksammar bland annat det faktum att den där synnerligen tuffa tanten stod upp emot såväl "argentinska generaler som sovjetiska ambitioner".

Saabkrisen kanske är en liten sak i jämförelse, men på det vis som Maud Olofsson stod upp mot amerikanerna och GM för tankarna till Thatchers tuffhet. Både mot yttre hot och oppositionen.

Nu i helgen är det partistämma och jag ser fram emot ett visionärt partiledartal med tydliga besked om fortsatta marknadsliberala reformer och STARKT avståndstagande emot alla typer av socialistiska strävanden.

Etiketter: , ,