måndag, maj 04, 2009

Viktiga liberala principfrågor från CUF-stämman

CUF gör några oerhört centrala principiella ställningstagande som kommer att skapa välbehövlig debatt.

På initiativ av Hanna Wagenius vill man bland annat avskaffa sexköpslagen och får därav en del indignerade mediekommentarer.

Principen är dock riktig. Vad två vuxna människor frivilligt bestämmer sig för att göra och av vilken anledning kan inte - så länge det inte skadar någon annan - lagstiftaren vara berättigad att stoppa.

(Ofrivillig dito är naturligtvis ett fruktansvärt brott och bör beivras med kraft.)

En annan sak man vill avskaffa är Folkhälsoinstitutet och det är inte en dag för tidigt. Det finns ett grundläggande problem som ständigt bortses ifrån när tidningsläsarna kastas mellan rönen: Människor är individer! Människor är olika. Det som passar bra för dig, passar kanske sämre för någon annan.

För vissa är de korta kolhydraterna i frukt, bröd och pasta väldigt ohälsosamma, eftersom de blodsockersvängningar som skapas kan påverka vissa aptitsystem och i förlängningen gör att du överäter. Du blir enkelt uttryckt hungrig, trots att din kropp egentligen inte behöver mer käk.

För andra är det inget problem alls. De kan äta socker hela dagarna utan att deras hälsa påverkas negativt (Vilket t ex verkar vara fallet med ovan nämnda Hanna Wagenius).

Du bär ansvaret för din egen hälsa och du måste ta reda på hur du ska leva för att må så bra som du vill. Att lägga bort ansvaret på ett "folkhälsoinstitut" funkar inte...

Hela folkhälsotanken är, förutom att den alltså är kraftigt ineffektiv, en vidrig konstruktion som fastställer en socialistisk verklighetsbeskrivning när det gäller individens roll kontra statens.

En felaktig och destruktiv verklighetsbeskrivning som måste bekämpas med kraft.

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Rasmus said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

7:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home