söndag, maj 03, 2009

Tankar kring europaparlamentsvalet

Ohoj gott folk! Det börjar bli dags att höja temperaturen inför europaparlamentsvalet den 7 juni.

En sak står fullkomligt klar. Socialdemokraterna kommer att göra ett katastrofval. Deras kärnväljare har närmast till soffan, bryr sig över lag inte så mycket om europapolitiken och många av dem är för närvarande rejält förbannade på partiledningen, vilket gör dem svårare än vanligt att mobilisera.

En taktiskt dundertabbe var också att toppa listan med folk som är EU-motståndare. Antagligen blev man vettskrämd av Sören Wibes övertagande av ordförandeklubban i Junilistan. Helt utan fog. Junilistan kommer att försvinna med en pysning detta val och väldigt få - inte ens miljöpartisterna - är numera särskilt skeptiska till Sveriges EU-medlemskap.

Vilka av uppstickarna kommer då att komma in? Piratpartiet har av allt att döma en god chans. De kommer inte att kunna göra någon politisk nytta i parlamentet, men väl ligga på och hålla den så viktiga digital rightsfrågan på dagordningen. Och det behövs ju det med.

Libertas? Nope.

F!? Trots hundratusentals (miljoner?) kronor i bidrag som de tillförskansade sig genom en mycket snillrik manöver (som i huvudsak gick ut på att för ett ögonblick låta bli att vara ett politiskt parti och därmed vara berättigad till något av de hundratals sätt för olika behjärtansvärda ideella organisationer att få använda skattebetalarnas pengar för att övertyga samma skattebetalare om att de har fel) har de inte en chans. Ett par tusen väljare på sin höjd.

Sverigedemokraterna har inte i parlamentet att göra. Dels har de fel i den enda fråga de på allvar driver. Jag tror också att de överskattar de möjligheter en plats där skulle ge. Visst finns det viss potential till större legitimitet inför kommande val, men då måste de ju leverera något! Chansen är större att de gör bort sig i det väldigt krävande parlamentsarbetet. Deras väljare konstaterar att de inte lyckades göra något åt sin fråga ens som invalda i europaparlamentet. De blir på sin höjd en "Carlshamre" - någon som utan kunna påverka någonting pladdrar på om sin enda fråga med flortunn (för att inte säga rent knasig) argumentation tills ingen ids lyssna längre.

Finns det några intressanta kandidater att rösta på?

I nästa inlägg kommer några heta tips...

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Junilistan är inte skeptiskt till Sveriges EU-medlemsskap, däremot skeptiskt/kritiskt till hur EU ser ut i dag. Junilistan vill att EU arbetar med ett fåtal frågor, främst gränsöverskridande miljöproblem och att utveckla den inre marknaden. Junilistan samlar Sveriges EU-kritiker och behövs som ett alternativ till (S) och de borgerliga partierna, då de gemensamt säger ja och amen till nästan allt i EU (senast Lissabonfördraget). //Markus

11:26 fm  

Skicka en kommentar

<< Home