måndag, juni 01, 2009

Skattekontosystem skulle hindra bedrägerier

En vän till en god vän har råkat ut för en riktig soppa. Väldigt oförtjänt och med potentiellt digra konsekvenser.

Vännens vän hade arbetat för ett företag som verkade helt seriöst. Under ungefär ett års tid hade han och hans kollegor arbetat och fått lön. Verksamheten gick bra och blev välkänt i sin bransch och populärt hos kunderna. Problemet är att företaget drevs av bedragare. De struntade helt sonika i att betala in källskatt. Alltså de anställdas löneskatter. (Antagligen struntade de också i att betala moms och andra skatter, men det vet jag ingenting om.)

De tidigare anställda försätts i en fruktansvärd situation, i vilken de plötsligt är skyldiga hundratusentals kronor i skatt. Det har man inte att lägga upp på ett bräde. Några av dem har säkert låneutrymme kvar på sina bostäder, men det är i alla lägen sjukt sura slantar att langa opp.

(Skatteverket är ju dessutom inget under av flexibilitet och skickar allt till kronofogden efter någon månad, vilket förutom den orättmätiga skulden skapar varaktiga problem för den det drabbar.)

Detta är ett av de stora problemen med källskattesystemet. Som anställd är man skyldig att betala skatt, men man har inte kontroll över inbetalningen. Det ska företagen göra och frågan är lite grand varför?

Egenföretagare har något som kallas skattekonto och samma system skulle mycket väl kunna omfatta alla som jobbar. I början av året gör man ett överslag om hur mycket man tror att man kommer att tjäna under året och betalar varje månad in sin skatt till skattekontot, precis som man betalar hyra och telefonräkningen och sådant.

Dessutom får man en helt annan koll på hur mycket skatt man verkligen betalar, när man får hela lönen inbetald till sitt konto och sedan skickar skatten själv.

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Sami said...

Touché.

5:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home