lördag, februari 27, 2010

Varför ljuger TCO om LAS?

Per Skedinger, docent i nationalekonomi, sågar TCO's rapport "LAS gör inte ungdomar arbetslösa" vid fotknölarna och pekar på hur TCO hanskas ovarsamt, alternativt bedrägligt, med fakta.

Den tiden är över då mäktiga fackförbund kunde diktera verklighetsuppfattningen. Eller borde åtminstone vara. Säkerligen har TCO-rapporten, som enligt Skedingen innehåller "tendetiösa tolkningar och grova faktafel" kommunicerats ut hårt bland medlemmarna.

Det allvarligaste övertrampet är väl påståendet att sverigespecifika studier på LAS saknas. Per Skedinger skriver:

"Anledningen till att existensen av min egen och Bertil Holmlunds studie på svenska data helt ignoreras torde vara uppenbar: Båda studierna indikerar nämligen att las ökar arbetslösheten bland unga i förhållande till äldre."

Den 26 mars ska jag vara med i ett samtal med SKTF där ämnet är "fackets framtid". Jag tänker berätta att det är klokare att hålla sig till sanningen om man vill ha en sådan.

---

Dayana Jadarian, Magnus Andersson, Per Ankersjö och Rolf Eriksson.

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous CarlB said...

Det vore intressant att hörs ett enda vettigt argument varför LAS hindrar unga på arbetsmarknaden. Hitills har jag inte hört ett enda. En arbetsgivasre kan i dagens läge provanställa i 6 månader, kan ta in visstidare hur länge som helst och betala lägsta lön, kan ta in timanställda, kan ta in bemanningsföretag. Det finns en uppsjö med alternativ istället för att tillsvidareanställa. LAS kan dessutom förhandlas bort och undantag för två kan ges för företag upp till tio anställda.Vad kommer problemet med LAS in? Problemet är snarare vår hårt rationaliserade industri och tjänstesektor. Konkurrensen är stenhård och det viktigaste är att få upp nyföretagandet.
Dvs att folk vågar starta nya företag.

1:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home