måndag, maj 03, 2010

Lika lön för lika arbete?

Nu tycker jag ju egentligen att "lika lön för lika arbete" är en utomordentligt märklig princip eftersom priser bäst sätts i jämvikt mellan utbud och efterfrågan. Icke desto brukar frasen användas från den fackliga vänstern när de blundar för marknadsekonomiska principer (samt de negativa allokeringskonsekvenser som följer av detta blundande - t ex arbetslöshet) och vill bestämma i överläggningar på norra bantorget vad som är "rätt" pris på ett specifikt arbete.

Mot bakgrund av detta är det väl en smula märkligt att samtidigt hävda inkomstbortfallsprincipen? De rödgröna höjer nu taket i a-kassan så att någon som tjänar mycket pengar ska fortsätta att få mycket pengar när han eller hon blir arbetslös.

Men en läkare som är arbetslös gör ju egentligen samma jobb som en undersköterska som är arbetslös: ingenting! Borde man inte då får samma ersättning, enligt socialisternas princip?

Etiketter: ,

4 Comments:

Blogger Wille said...

Glom inte att lika lon for lika arbete, allt annat givet ar befangt aven ur en annan synpunkt:
Om jag ar tio ggr battre och produktivare, ar det da "orattvist" om jag far 20% mer i lon?

12:40 fm  
Anonymous Magnus said...

Att män tjänar mer än kvinnor i samma postion och med samma arbetsuppgifter är alltså för att de är effektivare eller mer efterfrågade? Bra då vet vi.

1:35 em  
Anonymous Magnus said...

Att män tjänar mer än kvinnor i samma position och med samma arbetsuppgifter beror alltså på att de är effektivare eller mer efterfrågade? Bra då vet vi.

1:37 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jag sa ju (eller försökte åtminstone säga) att priser bäst sätts i jämvikt mellan utbud och efterfrågan.

Tyvärr är det inte så idag - vänstern har drivit igenom vansinniga begränsningar på arbetsmarknadens funktionssätt som leder till orättvisor. T ex i omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män.

1:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home