onsdag, februari 16, 2011

Den granskande journalistikens förfall

Jag har inte engagerat mig riktigt i nyheten bakom DN-rubrikerna att Reinfeldt skulle dömt ut hyresrätten som boendeform, men i morse debatterades frågan på radion.

Helt uppenbart är att DN's rubriksättning var bedräglig. Den är med all rimlighet konstruerad för att få läsaren att tro något som inte stämmer överens med vad statsminstern faktiskt har sagt.

Detta är väl kanske inte hela världen. Media behöver antagligen skruva till saker då och då för att göra saker intressanta nog att läsa. Problemet är snarare DN's chefredaktör Gunilla Herlitz totala brist på självkritik. Människors förtroende för granskande media urholkas varje gång man upptäcker uppenbara fel i granskningen.

Igår diskuterades (också på radion) en liknande historia, i vilken sanningens självutnämnda apostel Krister Wistbacka, chefredaktör på Katrineholmskuriren, havererar totalt inför sitt misslyckade karaktärsmord på kommunchefen, Mattias Jansson. Den senare försvarar sig på det bästa möjliga sätt: total transparens. Antagligen förstår han vad som håller på att ske och desarmerar Wistbackas tilltänkta taskspark genom att blogga.

Den granskande journalistiken behöver bli bättre. Mycket bättre.

---

Läs även Paul Ronge.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Har länge stört mig på vissa rubriker. Skönt att det för en gångs skull slår tillbaka. Det senaste är nu att DN's chefredaktör uppenbarligen ljög i radion; hon ar inte personligen talat med Alenius. Mycket pinsamt för DN.

1:10 em  
Anonymous Anonym said...

MYCKET PINSAMT var ordet!!!!

5:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home