tisdag, november 01, 2011

(S)ärintressesmaskinen

Alltså, denne Juholt... För närvarande reser han runt i landet för att "be om ursäkt". Något han tydligen inte gör lika mycket som att lova bort lagstiftningsmakten.

Häromdagen lär han ha erbjudit Kommunalarbetareförbundet att få författa den lagtext som ska ge dem rätt till heltid. Förutom de demokratiska implikationerna finns ett par rejäla problem förknippade med denna syn på politiken som en handelsplats för särintressen...

Den svåra utmaningen i politiken är att balansera olika intressen. Detta gäller på alla nivåer, från regeringens stora frågor till våra mer vardagliga, men mycket viktiga, ställningstaganden i stockholmspolitiken. Till vår hjälp har vi dels ideologiska principer för hur vi vill att vårt samhälle ska utvecklas.

Mer påtagligt kan dessa strävanden brytas ner i delmål som kompromissas fram med de andra partierna som är med och styr. Ett exempel från exploateringsnämnden är målet om 15 000 nya bostäder, ett mål vi lovat varandra och väljarna att uppfylla. Då måste vi ta strid för nya exploateringar även när de lokala debattvågorna går höga mot förändringar på folks backyards.

Man kan också fundera på det taktiskt riktiga att reducera sig till ett särintresses politiska gren. En politik som går ut på att mata dessa särintressen är inte långsiktigt hållbar. Särintressena kommer aldrig att vara riktigt nöjda och har de vant sig vid att det lönar sig att avkräva dig fördelar, kommer du att tvingas till dyrare och dyrare gåvor tills det inte finns något mer att dela ut.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vilket ogenomtänkt och oinformerat jävla nonsens. S är en del av arbetarrörelsen, vilket innebär att de när de är som bäst företräder just detta särintresse. Att de arbetande S har ambitionen att företräda bjuds in att hjälpa till att formulera socialdemokratisk politik är väl då knappast anmärkningsvärt? Nej, S eller andra delar av arbetarrörelsen kan aldrig bli företrädare för ett diffust och konfliktfritt "allmänintresse" sådant som borgerligt orienterade fantiserar om - för något sådant finns inte. Socialdemokratisk politik - idealt sett - är däremot den som de allra flesta, men inte alla, vinner på. De som inte vinner kommer givetvis att tvingas ge upp vissa privilegier, det vill säga förlora - exempelvis genom höjda skatter. Det är ju uppenbart att du företräder denna sistnämnda grupp, detta "särintresse".

Erik

2:51 em  
Anonymous Anonym said...

Bra kommentar då det framgår svart på vitt hur man ser på det. Jag som INTE tycker att facket, hyresgästföreningen, COOP och socialdemokraterna skall vara olika delar av en gemensam kamp tycker det är bra att ni är ärliga. Försök och vinn nästa val när ni säger att LO och partiet är samma sak. Ni kanske internt i "rörelsen" tror att det imponerar men jag tror att de flesta menar att en fackförening INTE är en politisk rörelse utan en intresseförening....men för all del, fortsätt att fjärma er från befolkningen i övrigt.

Eric

5:23 em  
Anonymous Anonym said...

Lite nyfiken över varför centern numera låter identisk med moderaterna utan att särskilja sig. (Särintresse?)
Jag har inte läst en enda center-(officiell) röst, som verkar profilera något eget.
Kan ni inte bara slå ihop alla alliansen partierna till ett, så slipper man behöva leta efter skillnader?
Jag skämtar inte eller försöker vara elak. Jag tror det är bättre om centern och moderaterna går ihop, så kan ni ha en miljö-teknik grupp, som poppar upp då och då för att inte mp ska bli för stora.

8:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home